Mitropolija srebrenička obeležilaa 780 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2012, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija srebrenička obeležilaa 780 godina postojanja

SREBRENICA -

U Srebrenici je danas, prinošenjem čestica moštiju Svetog despota Stefana Lazarevića, obeležena 780. godišnjica od osnivanja Mitropolije srebreničke i 600 godina od početka upravljanja despota ovim mestom.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služio je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, a, pored vernika, svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević i direktor Sekretarijata za vere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vladi RS Jovo Turanjin.

Podsetivši da se danas obeležava 780 godina od osnivanja Pravoslavne srpske mitropolije srebreničke koja je kasnije preseljena u Zvornik, pa u Tuzlu, vladika Vasilije je rekao da je na području Srebrenice u to doba bilo sedam srpskih manastira.

"Neki od njih su obnovljeni i danas egzistiraju, a u planu je obnavljanje porušenih", najavio je episkop Vasilije.

U Srebrenici, koja je bila duhovno i ekonomski snažna, bile su četiri crkve, među kojima i jedna saborna. Vladika Vasilije je rekao da su se, zbog bogatstva i značaja, oko Srebrenice otimale tadašnje velike sile i moćnici.

Prema njegovim rečima, procvat je doživela u vreme Svetog despota Stefana Lazarevića, sina kosovskog mučenika Svetog cara Lazara, koji je Srebrenicu dobio od ugarskog Kralja Zigmunda 1412. godine, prenela je Srna.

Despot Stefan je vladao ovim krajevima učvršćujući pravoslavnu veru i izgrađujući srednjovekovni grad Srebrenicu, rekao je vladika i dodao kako je despot bio pravičan vladar koji je brinuo o svima koji su tu živeli.

Vladika Vasilije je napomenuo da je despot Stefan na današnjem pravoslavnom groblju u Srebrenici 1413. godine sagradio crkvu Svetog arhanđela Mihaila koja je pred rat obnovljena i danas je u službi naroda.

Episkop zvorničko-tuzlanski je zahvalio episkopu braničevskom Ignjatiju, koji je poklonio čestice moštiju Svetog despota Stefana, koje će se čuvati u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici. Vladika Vasilije pozvao je Srebreničane na jedinstvo, plemenitost i dobrotu, da tako grade bolji život u ovom mestu koje ima ogroman duhovni i istorijski značaj za pravoslavne Srbe.

Dragičević je preneo pozdrave predsednika RS Milorada Dodika i istakao da je Srebrenica u doba despota Stefana bila ravnopravna sa Beogradom i Smederevom, odakle je despot vladao srpskim zemljama. Ovaj jubilej, rekao je on, pokazuje da su Srbi ovde živeli vekovima, da je u doba Stefana Lazarevića ovo bila prestonica.

"Današnje obeležavanje godišnjice Mitropolije srebreničke, doček moštiju Svetog despota Stefana i podsećanje na istorijske činjenice molitveno i pravoslavno osnažuje srpski narod u Republici Srpskoj", rekao je Dragičević.

On je pozvao na jedinstvo države i Crkve jer, kako je rekao, kroz istoriju se pokazalo da je to najbolje za srpski narod.

Despot Stefan Lazarević, sin cara Lazara, bio je srpski vladar, zakonodavac i pesnik.

Nakon šest vekova, čestice njegovih moštiju danas su vraćene u Srebrenicu gde se još nalaze zidine tvrđave koju je sagradio i gde je jedno vreme stolovao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.