Misterija skakavaca iz Belog Polja

Izvor: B92, 26.Jun.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija skakavaca iz Belog Polja

Kuršumlija -- Najezda nepoznate vrste skakavaca u selu Belo Polje kod Kuršumlije i dalje traje, a broj tih insekata se nije smanjio.

Stručni saradnik za poljoprivredu opštine Kuršumlija Jovica Đinović rekao je danas da stručne ekipe za poljoprivredu i ekologiju opštine Kuršumlija i dalje prate kretanje roja insekata u tom kuršumlijskom selu.

Đinović je kazao da se roj skakavaca i dalje kreće istim pravcem, asfaltnim putem u dužini od nekoliko stotina metara i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << širini od desetak metara.

"Još nismo primetili da nanose štetu na usevima i mišljenja smo da se ne hrane biljkama. Njihov lanac ishrane nam nije poznat, kao ni to odakle su i kako ovde došli", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ta vrsta skakavaca nije do sada viđena na ovim prostorima.

Meštani Belog Polja, u domaćinstvima pored samog puta, i dalje metlama brane da skakavci uđu u njihove kuće. Darinka Koprivica (74) rekla je da suu je ti insekti ujeli i da strahuje zbog njihove najezde.

"Moja kuća je ovde prva na udaru. Ja ih metlom brišem, a oni skaču po rukama i nogama i ujedaju me", rekla je on.

Stručne službe opštine Kuršumlija će i dalje pratiti razvoj situacije u tom selu. Očekuje se i dolazak predsetavnika Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda, koji bi trebalo detaljnije da utvrde o kakvim se insektima radi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.