Misija DS-a ravnopravno društvo

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija DS-a ravnopravno društvo

Demokratska stranka je motor razvoja Srbije i mora da preuzme odgovornost i rizik za promene, rekao Boris Tadić. Modernizacija društva, otvaranje zemlje ka EU, razvoj socijalne pravde i borba protiv korupcije prioriteti stranke.

Predsednik Tadić izjavio je da Srbija treba da promeni Ustav u nekim segmentima, jer će to, kako je ocenio, doneti političku sigurnost i regionalni razvoj.

U uslovima svetske ekonomske krize neophodno je redefinisati državu, precizirao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tadić u predavanju "Globalna kriza - Srbija i okruženje", koje je održao na Učiteljskom fakultetu u Užicu.

"Niko ne može da pretpostavi kada će se završiti analize i uspostaviti novi poredak, zato male zemlje, kao što je Srbija, imaju veliki problem. Srbija ne može da čeka SAD da reše taj problem, nego mora sama da uradi nešto na tom polju", istakao je Tadić.

Predsednik Republike je ukazao da je Srbija "decenijama unazad patila od problema" i kao pogrešne naveo investicije 80-ih godina, kada je, kako je kazao, uloženo 40 miliona dolara u propali energetski projekat.

Tadić je studentima poručio da se pripreme za najteža iskušenja, jer, kako je naveo, niko od njih ne zna kakvu će odgovornost morati da preuzmu.

Predsednik je naveo i da u ovom krize svako treba da vidi kako može da doprinese poboljšanju životnih uslova.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je ta stranka motor razvoja Srbije i da je bez nje ugrožena stabilnost zemlje i razvojni proces.

Tadić je na proslavi stranačke slave Đurđevdana u Užicu istakao da DS "mora da preuzme odgovornost i rizik za promene i da u tome prednjači".

Misija DS je modernizacija srpskog društva, izgradnja ravnomernog društva, otvaranje zemlje ka EU i razvoj socijalno pravednog društva, podizanje efikasnosti, razvoj infrastrukture, dovođenje novih tehnologija, borba protiv kriminala i korupcije.

Tadić je rekao da je misija DS i borba za uspostavljanje valjanog sistema vrednosti.

"Samo politika koja veruje u vrednosti prosvećivanja i insistira na prosvećivanju naroda ima pravu funkciju. Politika koja odustane od prosvetiteljstva nema nikakvu funkciju. DS insistira na politici koja ne sme biti izvan života, već u njegovoj funkciji", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je svim članovima DS, i onima koji imaju nameru da se učlane u stranku, poručio da je pogrešan izbor ukoliko misle da će time ostvariti svoju ličnu korist.

"Samo oni koji su spremni za težak rad i nastavak politike koju su ustanovili Grol, Davidović, a pre svega Zoran Đinđić, su dobrodošli. Svako ko ne želi da radi i misli da se stvari ne mogu poboljšati ugrožava našu misiju", poručio je Tadić.

"Svako ko ne želi da preuzme rizik da se popravi što se popraviti može ugrožava misiju DS. DS prednjači u procesu menjanja prvo sebe, pa onda i društva", rekao je predsednik.

Tadić je podsetio da je stranka reformisana u poslednjih 20 godina, da je u nekoliko navrata promenjen Statut, ističući da je DS gradivna i ključna stranka u Srbiji.

Promene i novi standardi

"DS ima najveću podršku u Srbiji i da bi tako ostalo mora da se menja i postavlja političke standarde drugim strankama u svim oblastima", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije i lider DS je ukazao na to da se Srbija decenijama kreće iz izazova u izazov i da ne može da sastavi duži period mira i razvoja, kao što je i danas, kako je naveo, "oprhvana problemima iz prošlosti, pogrešnim investicijama, navikama i vrednostima, koje nisu uvek najkorisnije i koje zaustavljaju razvoj društva".

"Srbija koja uvek vodi dijalog sama sa sobom, uranjajući u prošlost, ponekad na dramatičan način zanemaruje budućnost", rekao je Tadić.

Tadić je sa zamenikom predsednika DS Dušanom Petrovićem, Draganom Šutanovcem, gradonačelnikom Užica Jovanom Markovićem i sveštenicima prelomio slavski kolač.

Proslavi stranačke slave u Užicu prisustvuju i premijer Mirko Cvetković, ministri Saša Dragin, Slobodan Milosavljević, Rasim Ljajić, Ružica Đinđić, poslanici i funkcioneri stranke i mnogobrojni gosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.