Mišel: Italija spasila ostatak Evrope

Izvor: B92, 13.Jun.2020, 21:55

Mišel: Italija spasila ostatak Evrope

Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel uputio je danas pohvale na račun Italije za rukovođenje pandemijom koronavirusa.

U obraćanju italijanskim liderima izjavio je da ta zemlja "predvodi" ostatak Evrope.

U govoru putem video poziva "Stati Ðenerali del''economia", koji je italijanski premijer Ðuzepe Konte sazvao da bi istražio načine oživljavanja ekonomije Italije, Mišel je rekao: "Iznad svega, italijanski državljani su bili primer ostalim Evropljanima disciplinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdržljivošću i hrabrošću koji su im omogućili da postepeno zaustave širenje epidemije", prenosi briselski Politiko.

Evropska unija naišla je na oštre kritike u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je ponela teret pandemije, zbog sporog inicijalnog odgovora na pojavu virusa. Rezultat je podstakao anti-EU raspoloženje u Italiji, jačajući populističke snage u zemlji.

Mišel je, ponavljajući slične nedavne komentare predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i drugih lidera EU, priznao evropske greške, istovremeno insistirajući na tome da Italija "nije uzalud trpela".

"Tragedija u Italiji, a posle toga i u Španiji, podigla je svest i pogurala ostatak Evrope da brže preduze drastične mere", rekao je Mišel i dodao da je "žrtva Italije verovatno indirektno spasila živote u ostatku Evrope."

Očekuje se da će ta zemlja biti jedan od glavnih korisnika mera ekonomske pomoći o kojima se trenutno razgovara među liderima EU. Komisija je podnela predlog za fond za oporavak od 750 milijardi evra, ali detalji kako će se novac rasporediti još nisu razjašnjeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.