Miščevićeva: Plan Srbije je realan

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščevićeva: Plan Srbije je realan

Brisel -- Plan Srbije da do 2020. postane članica EU je realan, probaćemo da otvorimo ali i da zatvorimo neka poglavlja tokom ove godine, kaže za B92 Tanja Miščević.

Plan je realan s obzirom na iskustva drugih zemalja i na to gde se Srbija trenutno nalazi, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Šefica pregovaračkog tima Srbije navodi da će ova godina biti posvećena skrininzima, analitičkim pregledima.

"Sa nekim poglavljima ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se tek upoznati, videćemo šta je pravo EU i gde smo trenutno u svakom poglavlju. Ono što piše u pregovaračkom okviru je da se pregovori zasnivaju na Poglavljima 23 i 24 i da se oni moraju otvoriti u ranim fazama samih pregovora. Imamo dobru argumentaciju za otvaranje, na primer, Poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, kako trošite budžetski novac, kako ste napravili sistem koji kontroliše sve to - kako bi se posle pomoglo poglavlju 23 (o smanjenju korupcije i borbe protiv kriminala)", rekla je Mišćevićeva u Briselu, posle današnje prve međuvladine konferencije.

Ona je dodala da će se Srbija potruditi da ove godine otvori lakša poglavlja u pregovorima.

Govoreći o Poglavlju 35, Miščevićeva je rekla da je to novo, jedinstveno poglavlje i do sada se nije pojavilo u praksi EU.

"Predmet nisu pregovori o daljoj normalizaciji, za to je i dalje zadužen dijalog, već praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom dijaloga", rekla je Tanja Miščević i dodala: "Drugim rečima to je još jedan forum, intrument za razgovor gde će Srbija moći EU i institucijama da predstavi kako vidi sprovođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi, šta se može uraditi, koliko je potrebno pomoći".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.