Mišarske svečanosti

Izvor: RTS, 13.Avg.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišarske svečanosti

Na današnji dan, pre 213. godina, Karađorđe i srpska vojska pobedili su Turke u Mišarskoj bici. U selu koje neguje tradiciju, i ove godine se održavaju Mišarske svečanosti, a pored spomenika Karađorđu i junacima odata je počast slavnim precima.
Na Mišarskom polju Sujelman Paša Skopljak imao je 40.000 vojnika, Karađorđe pet puta manje, samo tri topa i jednu haubicu. Slavnu pobedu 1806. srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanici izvojevali su hrabrošću i dobrom strategijom.

"Jedna od najznačajnijih bitaka Prvog Srpskog ustanka, takođe jedna od najznačajnijih srpkih pobeda u istoriji Srbije, takođe jedna od bitaka koja je presudno uticala na kasniji razvoj moderne srpske države", kaže Dejan Živanović, istoričar.
Tradicija i istorija se ne zaboravlja, a preci poštuju poručeno je pored spomenika Karađorđu i mišarskim junacima 213. godina nakon bitke. Vence su položili predstavnici države, vojske, lokalne samouprave i brojnih društava.
"66 godine kada je ovde pred spomenikom rečeno da će omladina Mišara svake godine tradicionalno obeležavati Boj na Mišaru i to se i desilo. Mi ne prekidamo, mi sa istim žarom to radimo i danas kao i šezdeset pete i šezdeset šeste", kaže Stevan Simić, predsednik Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak", Mišar. 
Slavna bitka vezala je u selu i stare i mlade. Na programu višednevnih svečanosti od istorije do sporta. Deset godina Mišar ima i amatersko pozorište "Vožd". Mladi glumci prvi put i organizatori tetarskog festivala.
"Publiku koja bude došla, u Domu kulture od 14 do 18 avgusta na Mišaru očekuje 8 predstava koje dolaze is Srbije, Makedonije, Crne Gore Bosne i Hercegovine, tri koncerta, stendap nastup, brojne tribine, radionice glumačke i naravo program za najmlađe", kaže Dušan Simić, organizator teatarskog festivala.
Uz istorijsko nasleđe, u Mišaru očekuju da se novim programima njihovo slavno selo učvrsti i na pozorišnoj mapi regiona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.