Mirovna misija novog izaslanika UN u Kongu

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirovna misija novog izaslanika UN u Kongu

Novi specijalni izaslanik Ujedinjenjih nacija za Demokratsku Republiku Kongo Olusegun Obasandžo, počeo mirovnu misiju, čiji je cilj zaustavljanje borbi na istoku te cetralnoafričke države.

Izaslanik UN za Kongo, bivši nigerijski predsednik Olusegun Obasandžo je pokrenuo mirovnu inicijativu koja bi trebalo da dovede do zaustavljanja borbi u Kongu i da spreči potpunu humanitarnu katastrofu u centralnoafričkom regionu.

Obasandžo je u prestonici Kinšasi razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s predsednikom DR Konga Žozefom Kabilom, a uskoro će se sastati i sa liderom pobunjenika u istočnoj zoni sukoba, Loranom Nkundom.

Razbuktavanje borbi između pobunjenika generala Nkunde i vladinih snaga dovelo je do raseljavanja preko 250 miliona ljudi i strahovanja u vezi sa širenjem sukoba.

"Dolazak Obasandža je ulio izvesne nade, ali su problemi u zemlji tako duboki da ova mirovna inicijativa neće doneti trenutne rezultate, već može da bude samo početak dugotrajnog procesa", rekao je dopisnik Bi-Bi-Sija iz Gomi.

U petak je saopšteno da su se Ruanda i DR Kongo složili da sarađuju u nadgledanju naoružanih snaga duž zajedničke granice.

Lider pobunjenika general Nkunda tvrdi da njegovi borci vode ofanzivu radi zaštite pripadnika plemena Tutsi, prebeglih iz Ruande posle genocida 1994. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.