Mirović: Popis velikih infrastrukturnih projekata

Izvor: Blic, 23.Okt.2013, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Popis velikih infrastrukturnih projekata

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Igor Mirović najavio je da će pokrenuti inicijativu da se veliki infrastrukturni projekti, koji se realiziju ili su u planu, popišu i uvrste u poseban zakon.

On je za novi broj časopisa Nova ekonomija rekao da će ta forma razvojnog plana obezbediti prioritetan odnos prema velikom broju projekata i dati ima nacionalno značaj, poput gasovoda Južni tok.

- Time njihova realizacija neće zavisiti od promene vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili nečije volje da obezbedi ili ne obezbedi sredstva za njihov završetak, već će zakon, odnosno razvojni plan, obavezivati sve - rekao je Mirović.

Na pitanje šta znači njegova izjava da neće deliti opštine na "naše i njihove", odnosno da li je do sada bilo takvih podela u odlučivanju o projektima od regionalnog značaja, on je odgovorio potvrdno.

- Bilo je, ali mislim da je krajnje vreme da se sa takvom praksom prekine - rekao je Mirović.

Kako je istakao, njegovo ministarstvo u saradnji sa Evropskom unijom i lokalnom samoupravom iz IPA fondova realizije tri velika regionalna projekta. Dva se, precizrao je Mirović, odnose na rešavanje pitanje redovnog i i higijenski ispravnog vodosnadbevanja stanovnika i privrede Kolubarskog i Rasinskog okruga, a jedan se tiče sistema prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo regionalnog razvoja je nosilac i projekata koji se finasiraju iz zajma Evropske investicone banke, a taj program obuhvata više od 110 projekata, od kojih su neki završeni. Vrednost tog zajma je 75 miliona evra, a još toliko je obezbeđeno kroz budžete ministarstava i lokalnih samouprava, rekao je ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije.

Mirović je najavio da će se osnivanje i rad industrijskih zona dodatno institucinalno i pravno urediti. Namera je da se utvrdi, kako je rekao, koliko tačno poslovnih zona u Srbiji ima, kako su infrastrukturno opremljene i koliko su im

akapaciteti popunjeni.

- Na osnovu toga, a u skladu sa budžetom Ministarstva za narednu godinu, definisaćemo pomoć prilikom izgradnje novih radnih i poslovnih zona i učestvovaćemo u izgradnji dodatne infrastrukture u postojećim zonama koje nisu u potpunosti opremljene - rekao je Mirović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mirović: Lopta u dvorištu Pajtića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2013, 09:41

Nastavićemo političke akcije na miran i dostojanstven način jer pokrajinski izbori treba da budu raspisani što pre, rekao je ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović i dodao da je lopta u dvorištu predsednika vojvođanske Vlade...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.