Mirno jutro posle novih demonstracija u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno jutro posle novih demonstracija u Budimpešti

Na Tgu Koštut ispred parlamenta, u okolnim ulicama i na dva mosta, Margitinom i Lančanom, nema nikakvih tragova sinoćnih demonstracija, nastavlјenih nakon što su u sredu usvojene izmene Zakona o radu.

Sve je očišćeno, samo se vidi pojačano prisustvo policije oko zdanja najvišeg predstavničkog tela zemlјe, ali to ne znači da je došao kraj protestima zbog pravnih normi koje omogućavaju dopunski rad od čak 400 sati godišnje, zbog čega je zakon kolokvijalno nazvan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „robovskim".

Nove demonstracije su zakazane i za danas, s početkom takođe u 17 sati, a ovoga puta, posle opozicionih stranaka i studenata, poziv su uputili vodeći sindikati.

Sinoć se na ulicama Budimpešte okupilo oko 6.000 nezadovolјnika, gotovo dvostruko više nego prethodnog dana. Zborno mesto je opet bio centralni trg mađarske prestonice, povorka je zatim mirno prošetala pomenutim mostovima, a onda se vratila na početni položaj. Svojevrsni tihi „rat" je trajao nekoliko sati, a onda je jedna agresivna grupa izgubila strplјenje i počela da gađa kordon čuvara reda plastičnim i staklenim flašama, jajima i raznim smećem.

Demonstranti su koristili i takozvane dimne granate, koje su inače bezopasne i mogu se kupiti u svakoj prodavnici igračaka, a policija je na sve to uzvratila suzavcem, biber-sprejom i gumanim palicama. Nekoliko lica je povređeno, uklјučujući i dva policajca, a desetak je uhapšeno. Grupa demonstranata je potom otišla do Ministarstva za lјudske resurse, gde je policija takođe intervenisala.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter je izjavio da će policija i dalјe poštovati pravo na mirno okuplјanje i slobodu govora, ali da će „zaustaviti svako nasilјe srazmernom upotrebom sile".

Politički analitičari uočavaju da je, prvi put posle dužeg vremena, došlo do političkog jedinstva celokupne opozicije. Na istoj strani su se našli socijalisti, liberali, ekolozi, umereni i krajnji desničari, rešeni da pokušaju da uzdrmaju vladu Viktora Orbana, koja već osam i po godina, uz dvotrećinsku većinu u parlamentu, neprekidno upravlјa zemlјom. Koalicija Fidesa i demohrišćana je pobedila i jednom ranije (1998), ali je u protekla dva mandata prosto „zabetonirala" vlast praktično na svim nivoima.

Hroničari su zabeležili da je sadašnja mađarska vlada ustuknula samo tri puta. Prvi put je, nakon masovnim protesta pre svega mladih, morala da ukine porez na internet, zatim je povukla urednu o zabrani rada prodavnica nedelјom, a morala je da odustane i od kandidature za domaćina Olimpijskih igara 2024.

Za sada nema naznaka da će povući ili bar ublažiti sporne odredbe Zakona o radu, donete bez konsultacija sa sindikatima i uz očigledni podsticaj multinacionalnih kompanija i domaćih tajkuna. Koliko će novi propis pogoditi radnike videće se već od 1. januara iduće godine, kada stupi na snagu, a bez njihove podrške, kao i aktivnog učešća strukovnih udruženja i civilnih organizacija akcija opozicionih partija protiv vladajuće koalicije teško da može da urodi plodom.

Stvarni politički odnos snaga u Mađarskoj će se videti već u maju 2019, kada se održavaju izbori za Evropski parlament, a potom i na jesen na glasanju za lokalne organe vlasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.