Mirni kvartovi na korak do centra

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirni kvartovi na korak do centra

NIŠ - Većina Nišlija smatra idealnim za stanovanje tihe, od prometnih saobraćajnica skrajnute delove centra grada i Bulevara Nemanjića. Izuzetak je glavna, Obrenovićeva ulica, zicer na listi želja, uprkos gužvi i buci. Bogati mir od gradske vreve traže u ekskluzivnim kvartovima na periferiji.

U agencijama za trgovinu nekretninama kažu da među najpoželjnijim lokacijama za stanovanje Nišlije ističu glavnu nišku štraftu, Obrenovićevu ulicu, „gospodsku" Jeronimovu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << staroniškim šmekom, Ulicu Pariske komune kod bulevarskog parka Svetog Save i Trg Učitelja Tase, u blizini najvećeg niškog parka Čair. Poznati su odabrali za stanovanje elitni kvart, koji Nišlije popularno zovu Beverli Hils na Bulevaru Medijana u naselju Durlan.

U Obrenovićevoj je nedavno prilikom kupoprodaje stana postignuta rekordna suma od 2.400 evra za kvadrat!

Za mnoge Nišlije stanovanje u Obrenovićevoj je samo pusta želja. U ovoj ulici kvadrate pazare renomirane domaće i strane firme, koje stanove na prvom i drugom spratu adaptiraju u poslovni prostor.

- Trend je da pešačka zona u Obrenovićevoj postane pravi poslovno-trgovinski centar, sa bankama, buticima, predstavništvima stranih i domaćih firmi. Ali zato je Jeronimova ulica idealna za stanovanje - kaže Milan Cvetković, menadžer agencije za nekretnine „Kuća Petrović".

Jeronimova, u čuvenoj Šećermali, koju još zovu i Gospodskamala, nalazi se na samo nekoliko stotina metara od srca grada. Na korak do Nišave, bez saobraćajne buke, ovde komšije još ispijaju jutarnju kafu i rakiju u dvorištima, podsećajući se Kalčinih priča.

- Ovde je poslednji put, koliko pamtim, kuća prodata pre 40 godina! Niko neće da prodaje. Kvadrat najruiniranije kuće nije ispod 1.000 evra - kaže Velimir Tasković iz Jeronimove 3.

Trgovci nekretninama vele da je kvadrat kuće u Šećermali i Jeronimovoj - neprocenjiv! O stanovanju u ovoj ulici mašta i gradski arhitekta Jovan Mandić.

- Moj izbor bio bi deo grada oko Jeronimove, miran kraj, blizu reke, ili možda deo nadomak Niške Banje. Voleo bih da kuće u mojoj, idealnoj ulici budu u američkom stilu - prizemlje i potkrovlje, prednje i zadnje dvorište, sa puno zelenila - veli Mandić.

U kućama „američkog stila" od 200 do 250 kvadrata žive Zoran Živković, nekadašnji premijer Srbije, Zoran Banković i Dejan Petković Rambo, fudbalski internacionalci, Časlav Grubić, bivši rukometaš, Stojan Ranđelović, nekadašnji predsednik opštine Niš, i mnogi biznismeni u niškom Beverli Hilsu koji se nalazi pet kilometara od centra grada.

A mnoge Nišlije zadovoljile bi se i stanom u Ulici Pariske komune ili na Trgu Učitelja Tase.

Sve je na minut hoda. Kvadrat stana košta oko 1.000 evra, kao i na Trgu Učitelja Tase, idealno smeštenom u trouglu centar grada - Palilula - park Čair.

Poželjni kvartovi

Izdvojene ulice samo su reprezentativni primeri najpoželjnijih kvartova za stanovanje u Nišu, a to su Šećermala, kao i delovi Niša u blizini Saborne crkve, Čaira i Bulevara Nemanjića. Pored ovih, na ceni su i stanovi u ulicama Dušanovoj, Kopernikovoj, Ćirila i Metodija...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.