Mirisne i šarene ruže jednog Pančevca

Izvor: RTS, 10.Jun.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirisne i šarene ruže jednog Pančevca

Đura Kiš iz Pančeva već šest decenija uzgaja ruže. Iako ima 83 godine i dalje uživa u svom poslu i ništa mu nije teško. Pančevačko tržište je malo za njega i sve što proizvede prodaje cvećarama u Beogradu.
Ovo je najšarenija i najlepša fabrika pod otvorenim nebom u Pančevu. Na 40 ari Đura Kiš uzgaja brojne vrste ruža, a dnevno uspe da oreže i do 1000 cvetova.

Najtraženije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su crvene ruže u svim nijansama,a najatraktivnije sprej pink ruže koje na jednoj grani imaju i do 30 pupoljaka.
"Ko hoće da bude srećan celog života neka bude okružen ružama. Kao što vidite ja sam 60 godina okružen njima i to je takav entuzijazam koji me drži i u ovim godinama, to je i velika ljubav i disciplina", kaže Đura Kiš, proizvođač ruža.
Đura uživa u svom ružičnjaku. Ustaje veoma rano jer kako kaže pred zoru ruže najlepše izgledaju, ali da bi bile ukras bašte moraju se svakog dana negovati, a iziskuju neprekidno veliku pažnju.
"Od februara do prvih mrazeva u novembru to je svakodnevni rad i to sa ljubavlju, a ne rad u napetoj atmosferi i nervozi. Opušteno se radi i ruža vraća energiju čoveku kada se tako ponaša prema biljci", navodi Đura Kiš.

U svojoj bašti Đura uzgaja i Himalajske ruže puzavice koje uz četinare dostižu visinu i do 10 metara.
Mnogo je lep osećaj kada ste u blizini žute i narandžaste Monike,bele Bjanke i crvene Asje, jer ove ruže opijaju svojim mirisom.
Ružama nije mnogo smetala ni kiša u prethodnom periodu, jer su negovane sa mnogo ljubavi i za nekoliko dana Đura će ih uz pomoć porodice sve orezati i ponuditi kupcima u beogradskim cvećarama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.