Ministri odbrane na Brdu kod Kranja

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane na Brdu kod Kranja

Beograd -- Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić učestvovao je na Brdu kod Kranja na sastanku ministara odbrane zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Taj skup se održava u okviru Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka.

Ministri odbrane Jugoistočne Evrope razmenili su stavove o perspektivi regionalnih projekata koji se sprovode pod okriljem procesa SEDM (Saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (South East Defense Ministerial - SEDM).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministar Rodić je izjavio da Srbija učestvuje u gotovo svim oblicima multilateralne saradnje u regionu i da je zbog toga važnost unapređenja regionalne saradnje promovisana u Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, ministar je ukazao da, kao i ostale države u regionu, "Srbija nastoji da aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa jača sopstvenu bezbednost i da dijalogom i saradnjom doprinosi stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope".

Rodić je ocenio da SEDM predstavlja veoma značajnu regionalnu bezbednosnu inicijativu i da je veoma važno da sve države nastave da aktivno rade na iznalaženju optimalnih modela saradnje.

On je pozvao kolege iz regiona da upute svoje visoke predstavnike na naredni sastanak zamenika načelnika Generalštabova SEDM, koji će se organizovati polovinom 2014. godine u Srbiji.

Na marginama sastanka, srpski ministar je imao odvojene bilateralne susrete sa ministrima odbrane Slovenije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Hrvatske, kao i sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD, navodi se u saopštenju.

Inicijativa za uspostavljanje Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope pokrenuta je na sastanku ministara odbrane u Tirani u martu 1996, na predlog SAD, s namerom jačanja saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i SAD na planu odbrane.

Cilj sastanka je upoznavanje ministara odbrane Jugoistočne Evrope sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u regionu i svetu i sa projektima koji se njihovim angažovanjem sprovode.

To je treći sastanak o saradnji u odbrani za tri dana u Sloveniji. Prvo su se sastali direktori za odbrambenu politiku Zapadnog Balkana (WBDPD), a potom, juče, i predstavnici ministarstava odbranealja Jadranske povelje (A5).

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je na inicijativu Bugarske 1996. Zemlje osnivači su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Turska i Srbija, a Hrvatska, Crna Gora i Moldavija su se kasnije priključile.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.