Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja nema kontrolu nad humanitarnim prilozima

Da li država, a posebno ministarstvo koje se bavi zdravljem nacije može išta da uradi da bi se sprečile malverzacije sa novcem koji ljudi daju kao prilog za nečije lečenje, pitali smo Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je odgovorno za zdravlje svih u državi, pa i onih koji su prinuđeni da prikupljaju pare za lečenje u inostranstvu. Kako se taj problem može sistemski rešiti?

Mi smo u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije proširili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prava. Onaj kome treba da se radi transplantacija srca, mora biti briga države. Ali kad su deca u pitanju, to mora biti onda kad to kažu stručnjaci i to je delikatno pitanje. Ministarstvo poziva sve ljude dobre volje da se organizuju da pomognu. Mislim da ćemo vrlo brzo imati ugovor gde će biti sve potpuno jasno. Nevladin sektor ne može ministarstvo kontrolisati.

Zar ne može da se osnuje humanitarni fond nad kojim će ministarstvo imati kontrolu kako ne bi bilo zloupotreba?

Da, takvi fondovi postoje, na primer Fond B 92. Postoji dakle mogućnost, ali finansijsku kontrolu nad radom ima Ministarstvo finansija i inspekcijske službe tog ministarstva, a stručnu kontrolu Ministarstvo zdravlja.

Zašto ministarstvo nema evidenciju obolelih i da li je moguće da vi uspostavite saradnju sa humanitarnim organizacijama kako bi se predupredile zloupotrebe ?

Oboleli se moraju javljati stručnjacima. Postoje republičke stručne komisije koje fondu za zdravstvo daju sugestije. Kada su u pitanju nevladine organizacije, mešanje državnih institucija, posebno izvršne vlasti u njihov rad ne bi bilo u skladu sa njihovom namerom da pomognu. Dakle, oni treba da pomažu, ainspekcije moraju da rade svoj posao.

Da liMinistarstvo zdravlja može da obezbedi saradnju sa organizatorima humanitarnih akcija kako bi se uvela kontrola?

Ne može. Nema ministarstvo ingerencije da koordinira rad nevladinog sektora, jer bi to onda bio vladin sektor, a to nije u redu. Guši se sloboda nevladinog sektora ako koordinaciju ili inicijativu preuzme bilo ko. Ali ja koristim svaku priliku da sve dobronamerne učesnike nevladinog sektora pozovem da i dalje rade svoj posao savesno i da im zahvalim za ono što su do sada uradili.

O. Milošević

objavljeno: 01.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.