Izvor: B92, 01.Okt.2019, 10:09

Ministarstvo preduzelo sve mere za besplatnu pravnu pomoć

Ministarstvo preduzelo sve mere za besplatnu pravnu pomoć

Beograd -- Ministarstvo pravde preduzelo je sve mere kako bi uspešno počela implementacija zakona koji građanima garantuje bespatnu pravnu pomoć.

Doneti su i neophodni podzakonski akti, izjavila je ministarka Nela Kuburović.

Građani koji su se zbog siromaštva ili drugih teških životnih situacija teško odlučivali da pravdu potraže pred sudom, od danas mogu da racunaju na besplatnu pravnu pomoć, a Kuburović kaže za RTS da je izvršen upis u registar lica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja pružaju besplatnu pravnu pomoć.

"Kada je reč o lokalnoj samoupravama, više od 300 pravnika koji ispunjavaju uslove prošlo je obuku i dobili su dozvole od Ministarstva pravde", rekla je Kuburović.

U nekim lokalnim samoupravama kažu da nemaju konkretna uputstva ministarstava iz kojih redova da biraju ljude koji će raditi taj posao.

Ministarka Kuburović ističe da je taj zakon potpuna novina u našem pravnom sistemu i da će se koordinisano raditi na otklanjanju nedoumica.

"Opštine su i do sada, prema Ustavu, bile pružaoci besplatne pravne pomoći. Novina je da moraju imati specijalizovana lica koja mogu da obradjuju zahteve i donose rešenja da li neko ispunjava uslove u skladu sa žakonom ili ne", objašnjava ministarka.

Objašnjava, takodje, da gradjani sa zahtevom odlaze u lokalnu samopravu i podnose odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju pripadnost grupi koja ima pravo na besplatnu pomoć.

"U roku od osam dana lokalna samouprava treba da obradi zahtev i utvrdi da li lice ispunjava uslove ili ne. Ako ispunjava, donosi se posebno rešenje i lice se upiućuje kod konkretnog advokata koji pruža pravnu pomoć", rekla je ona.

Advokatska komora Srbije je Ministarstvu dostavila listu od 3.000 advokata koji se upisuju u registar koji će biti javno dostupan na sajtu ministarstva.

"Gradjani nisu ti koji odredJuju advokata, vecH zaposleni u lokalnoj samoupravi kontaktiraju Advokatsku komoru Srbije koja cHe ravnomerno rasporediti slučajeve odredjenim advokatima sa liste", rekla je Kuburović.

Kaže da advokati neće raditi besplatno.

Usluga je besplatna za gradjane, ali će biti plaćena iz budžeta Republike Srbije i lokalnih samouprava.

Počinje primena dugo očekivanog zakona koji reguliše oblast besplatne ravne pomoći, a treba da omogući jednak pristup pravdi svima, bez obzira na materijalno stanje.

Već ovoga prepodneva, na vrata lokalnih samouprava širom Srbije mogu da zakucaju i zatraže besplatnu pravnu pomoć ljudi na rubu egzistencije, korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem skupih sudskih troškova to postali.

Treću kategoriju gradjana koji imaju pravo na besplatnog advokata ili savet su ranjive grupe, žrtve nasilja, azilanti, žrtve trgovine ljudima, osobe koje nisu radno sposobne, izbeglice, svi oni će moći da traže da ih u opštini sasluša službenik.

Oko 4.000 advokata prijavilo se za besplatnu pravnu pomoć, a u Beogradu njih oko 900.

U Advokatskim komorama kažu da će se advokati birati uredenim sistemom kol centra, poput onog koji funkcioniše za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti.

U pripremu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Srbija je ušla pre 15 godina.

To je jedan od najvažnijih propisa u pregovorima sa Evropskom unijom o poglavlju 23. Srbija poslednja u Evropi počinje sa njegovom primenom.

Primenom ovog zakona konačno bi bilo omogućeno da socijalno ugroženi gradani, kojih u Srbiji ima 500.000, u potpunosti ostvare svoja prava.

Nastavak na B92...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.