Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odlučuje o žalbi Univerziteta

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS drugostepeni je organ koji će postupiti nakon što dobije žalbu Univerziteta u Banjaluci na rješenje Republičke prosvjetne inspekcije kojim je osporen izbor rektora Milana Mataruge i naloženo konstituisanje Senata u skladu sa Statutom ovog akademskog tijela.

Iz Republičke prosvjetne inspekcije su juče saopštili da oni nisu ovlašteni za smjenu rektora, jer je Senat organ koji bira rektora i jedini je ovlašten da istog postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i razrješava dužnosti, ali da su reagovali na konstituisanje Senata.

Inspekcijska kontrola koju su izvršili, dodaju, bila je na osnovu pisane predstavke koja se odnosila na organizaciju i rad Senata koji je, između ostalih odluka, donio i onu o izboru rektora. Podsjećamo, Vitomir Popović, bivši dekan Pravnog fakulteta, žalio se na Statut Univerziteta, odnosno regularnost Senata i imenovanje rektora Milana Mataruge, a na rješenje Inspekcije žalbu je uložio Univerzitet. Sada se čeka odluka Ministarstva.

"Mi još nismo dobili žalbu na navedeno rješenje, te u ovom trenutku ne možemo reći ništa više", rečeno je u resornom ministarstvu, dok se iz Senata nisu oglašavali, a rektor Mataruga je na putu u Kini.

U međuvremenu je, a u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku RS, žalba Univerziteta juče zaprimljena na protokolu Republičke inspekcije, koja će se izjasniti po njoj kao posljednji organ u prvostepenom postupku.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS po istim zakonskim procedurama daje i konačno mišljenje u postupku, nakon čega se ove strane eventualno pravno suočavaju.

"Jasno je da rješenje inspektora još nije konačno i pravosnažno, jer je Univerzitet u Banjaluci iskoristio zakonsko pravo na ulaganje žalbe koja će biti razmatrana u daljem prvostepenom postupku, a u zavisnosti od ishoda istog i u drugostepenom postupku", rečeno je u Republičkoj inspekciji.

Primjedba Inspekcije se odnosila na pravo učešća predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u radu Senata, kao i na broj i sastav studenata koji učestvuju u radu Senata.

Zakonom o visokom obrazovanju RS je predviđeno da VŠUP može biti u sastavu Univerziteta, te da će se međusobna prava i obaveze definisati posebnim ugovorima, što je i učinjeno putem ugovora koji su međusobno potpisali rektor Univerziteta, ministar prosvjete i kulture i ministar unutrašnjih poslova.

Ono što je prouzrokovalo nejasnoće jeste određena nedorečenost u Statutu Univerziteta kojim je VŠUP-u u članu 3 priznat status pridruženog člana Senata, ali nije jasno precizirao na koji način i u kojem obimu predstavnik Visoke škole može učestvovati u radu Senata.

"Iako ova dilema u dosadašnjem radu Senata u proteklim godinama nije stvarala veće poteškoće, činjenica je da postoje nedorečenosti koje se moraju otkloniti na način da se interna akta međusobno usklade, kako bi Senat mogao bez nedoumica i različitih tumačenja nesmetano obavljati svoje poslove. S tim u vezi prosvjetni inspektor je naložio da se prije svega Senat konstituiše u skladu sa Statutom, a u kojem je prethodno potrebno precizirati ulogu predstavnika Visoke škola unutrašnjih poslova", navode u Prosvjetnoj inspekciji.

Studentsko tijelo RS juče je podržalo Univerzitet Banjaluka, apelujući da bi pravosnažnost inspekcijskog rješenja, kako su naveli, "dovelo do haosa i poništavanja svih dokumenata, stečenih zvanja i titula u datom periodu". Duško Vejnović, predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta, kaže da vjeruju u Univerzitet, ali je dodao i da je depolitizacija potrebna kako bi fakulteti imali što veću autonomiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.