Ministarstvo odgovorilo Šabiću: Prima platu uz smajli

Izvor: B92, 01.Jun.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odgovorilo Šabiću: Prima platu uz smajli

Beograd -- Ministarstvo zdravlja odgovorilo Rodoljubu Šabiću koji je pozvao na oprez pri korišćenju aplikacije "Izabrani lekar". "Slovne greške prikazuje kao materijalne".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je naveo da se preduzeće, koje uz podršku Ministarstva nudi aplikaciju, u dokumentima pojavljuje pod imenom "Sorsix International", ali i pod imenom "Sorsix Internacional", dok iz ministarstva zdravlja odgovaraju da je reč o slovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grešci koju Šabić pokušava da predstavi kao "materijalnu povredu koja je rizik za bezbednost građana".

"Istog dana kada je aplikacija, čija je osnovna namena da građanima omogući brži i efikasniji način zakazivanja termina kod izabranog lekara, puštena u probni rad, poverenik je upozorio gradjane Srbije da treba biti oprezan u korišćenju aplikacije. I to iz razloga jedne slovne i jedne tehničke greške, koje su se potkrale u navedenoj aplikaciji", navode iz ministarstva i dodaju da je autor aplikacije "Sorsix International D.O.O".

Iz ministarstva navode i da je tekst "Izabrani Doktor DOO" tehnička greška koja je "već zamenjena sa Sorsix International D.O.O".

"Aplikacija Izabrani doktor je medijum za komunikaciju svakog osiguranika RFZO-a sa IZIS sistemom. Preko iste osiguranik može da zakaže pregled kod svog izabranog lekara i time uštedi vreme za zakazivanje pregleda. Usluga zakazivanja može da se vrši i preko Nacionalnog kontakt centra. Aplikacija ne čuva lične podatke. Svi podaci koji se prikazuju u mobilnoj aplikaciji se preuzimaju iz standardnog API-ja koji koristi više od 35 kompanija u Srbiji u svojim zdravstvenim informacionim sistemima", objašnjavaju u Ministarstvu.

Dodaju, da je poverenik povodom ovog slučaja požurio da se oglasi, te nije primetio da je citirao pogrešan član Zakona na koji se pozvao. Na ukazanu grešku, poverenik je reagovao kako dolikuje državnom službeniku i u skladu sa platom koju prima iz budžeta Srbije - smajlijem", ukazalo je Ministarstvo zdravlja.

Inače, aplikacija, koja je u funkciji od pre nekoliko dana, pruža tri mogućnosti - da se zakaže izabrani lekar, izabrani stomatolog i izabrani ginekolog, jednim klikom se mogu videti svi slobodni termini i osim zakazivanja, pregledi se mogu i otkazati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.