Ministarstvo kulture sufinansira 125 projekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture sufinansira 125 projekata

BEOGRAD - Od ukupno 355 projekata pristiglih na konkurs za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti javnog informisanja u okviru podrške medijima u uslovima ekonomske krize, odobreno je 125 projekata, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Za te namene izdvojeno je ukupno 80 miliona dinara i to 60 miliona iz tekuće budžetske rezerve koje je Vlada Srbije namenila za podršku medijima u uslovima krize, a 20 miliona dinara iz redovnih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva kulture, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Na konkursu je odobreno 16 projekata stampanih medija koje će Ministarstvo kulture finansirati sa 9,8 miliona dinara, 46 projekata radio stanica kojima je namenjeno 21,5 miliona dinara, 13 projekata veb portala biće finansirano sa 11,2 miliona dinara, sedam projekata TV produkcija sa 6,5 milona dinara i 43 projekata TV stanica biće finansirani sa 31 milionom dinara.

Podrška kvalitetu

Bradić je izrazio uverenje da će realizacija tog konkursa kao i nekih drugih podrška koje će uslediti omogućiti da oni mediji koji rade kvalitetno na informisanju, koji uvažavaju standarde profesije i koji doprinose kulturi, informisanju, nauci, obrazovanju, zaštiti životne sredine, zdravlju građana, takvi projekti će itekao imati podršku.

"Svesni smo da u uslovima krize upravo mediji koji idu ka senzacionalizmu, ka skandalu, koji u tome nalaze potencijal za svoj tiraž i svoju afirmaciju na tržištu često idu preko nekih vrednosti za koje se i mininstarstvo a i korisnici medija zalažu", rekao je Bradić.

Ministar kulture je rekao da se na konkurs prijavilo 355 veoma različitih projekata koji su u svojoj aplikaciji tražili oko 600 miliona dinara što je, kako je ocenio, veliki nivo očekivanja koje se postavlja pred Ministarstvo kulture i govori o samoj situaciji u medijima.

Bradić je izrazio zadovoljstvo zainteresovanošću medija za konkurs ali i, kako je naveo, dobrom evaluacijom čitavog procesa uz učešće različitih ministarstava koji su dali doprinos u ocenjivanju projekata.

"Socijalno odgovorno ponašanje svih u ovom procesu je izuzetno bitno za rezultat ovog konkursa", dodao je Bradić.

Razvoj pluralizma

Pomoćnica ministra kulture Nataša Vučković-Lesandrić rekla je da je predmet konkursa bilo sufinansiranje programskih sadržaja koji će doprineti ostvarivanju javnog interesa kada je reč o informisanju sa ciljem da se doprinese razvoju medijskog plurazima i podstakne medijsko stvaralaštvo u oblasti kultire, nauke i obrazovanja.

Prema njenim rečima, medijske kuće koje su dostavile projekte u budžetu su predvidele da će učestvovati sa 20 odsto u finansiranju projekta.

Vučković-Lesandrić je rekla da su opšti kriterijumi za odabir projekata bili njihov značaj za ostvarivanje prava na javno informisanje i njihov doprinos raznolikosti medijskih sadržaja.

Ona je dodala da je kriterijum bio i održivost projekta, odnosno da konkurs bude pre svega inicijalni podstrek razvoju programskih sadržaja koji će kasnije i na samom tržištu moći da opstanu a ne nakon tog inicijalnog finansiranju prestati da postoje.

Konkurs za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti javnog informisanja raspisan je pre mesec i po dana, a svi podaci o odobrenim projektima biće od danas dostupni na interent sajtu Ministarstva klulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas rezultati konkursa za pomoć medijima

Izvor: EMportal, 21.Sep.2009

Ministarstvo kulture danas treba da saopšti koji su mediji dobili pomoć na konkursu za sufinansiranje projekata ili programa u oblasti javnog informisanja, vrednu 80 miliona dinara.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.