Ministarstvo krši Zakon o kulturi

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo krši Zakon o kulturi

Nezavisna kulturna scena poziva ministra na razgovor, jer još nije raspisan konkurs za finansiranje programa, a rok je bio 1. oktobar

Više od devedeset organizacija koje pripadaju Asocijaciji Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) ukazalo je juče na propust Ministarstva kulture koje nije na vreme raspisalo konkurs za finansiranje kulturnih programa za 2014. Rok za to, prema Zakonu o kulturi, bio je 1. oktobar ove godine. NKSS ističe da se više od četrdeset dana kasni i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se time krši zakon (član 11), pri čemu, kako kažu, svoje obaveze nisu ispunili ni Vojvodina ni opštine. Kako za „Politiku” kaže Milica Pekić iz Asocijacije NKSS, ovo je važno i za sve ostale aktere kulturne i umetničke scene, uključujući i institucije kulture, čije je jačanje ministarstvo postavilo kao prioritet.

– Pošto u ministarstvu ističu potrebu za javnim delovanjem rešili smo da im pomognemo u sprovođenju njihovih obaveza. Izbegavanje raspisivanja konkursa nastavak je pogubne prakse koja se godinama ponavlja, a očigledno je da kulturnom sektoru, koji je na ivici opstanka, predstoji i u 2014. godini. Osim toga, procedura konkursa je problematična, počev od izbora članova komisije koji nije javan, preko arhaične kategorizacije oblasti stvaralaštva, nejasnih kriterijuma raspodele sredstava, do kašnjenja objavljivanja rezultata konkursa i isplate odobrenih sredstava koja se ove godine protegla do jesenjih meseci, kada je dobar deo programa već realizovan. Sve to opstruira kulturnu produkciju – dodaje Milica Pekić.

Asocijaciju NKSS čine, između ostalih, prepoznatljive institucije sa dugogodišnjim kulturnim stažom, kao što su Kulturni centar „Grad”, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar „Reks”, Remont i portal „Seecult”, čiji programi čine zapažen deo kulturnih događaja u Srbiji. Oni ističu da razumeju tešku ekonomsku situaciju, ali da postoji niz modela finansiranja koji ne zavise samo od postojećeg budžeta i koji se već sprovode u regionu i većini evropskih zemalja. Da bismo ih razvili i ovde mora da postoji jedan preduslov – dijalog između ministarstva i ostalih aktera u kulturi, pa članovi asocijacije još jednom pozivaju ministarstvo na razgovor.

Na pitanja zašto se kasni sa konkursom i kada će on biti raspisan iz Ministarstva kulture do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Podsetimo, ministarstvo je raskinulo krajem oktobra Protokol o saradnji sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije, koji je bio potpisan 2011. godine. Dokument je predviđao saradnju između ministarstva i civilnog društva u raznim oblastima kulture, poput njihovog uključivanja u donošenje odluka oko Nacionalne strategije za kulturu, odluka o prostorima za koji ne postoji tržišni interes, podrške za organizovanje kulturnih programa u manjim mestima.

M. Dimitrijević

objavljeno: 14.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.