Ministarstvo: Obezbeđen novac za muzej

Izvor: RTS, 23.Mar.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Obezbeđen novac za muzej

U 2014. obezbeđeno 254,57 miliona dinara za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i 10 miliona dinara za nabavku opreme i za međunarodne aktivnosti te ustanove, saopštilo Ministarstvo kulture reagujući na izjavu da ta ustanova nije dobila novčanu podršku.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je u 2014. obezbedilo 254,57 miliona dinara za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, kao i 10 miliona dinara za nabavku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opreme i za međunarodne aktivnosti te ustanove kulture.

Ministarstvo je saopštenje izdalo odgovarajući na tvrdnju v. d. direktora MSU da ta ustanova nije dobila podršku za nastavak rekonstrukcije zgrade, kao ni realizaciju izložbe "Sto dela iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945.".

"Ako se v. d. direktora toga ne seća, podsećamo ga da su navedene stavke, pored ostalog, predmet ugovora o finansiranju MSU u 2014. godini, koji je on lično 3. marta potpisao s Ministarstvom", navodi se u saopštenju.

Tim ugovorom, kako su naveli u Ministarstvu, značajno su povećana sredstva i za programsku delatnost MSU, u šta spada i izložba "Sto dela iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost 1900. do 1945", i to kao samo jedna od 17 predviđenih izložbi Muzeja.

Za tu namenu, kako je naglašeno, izdvojeno je još 15 miliona dinara (19. marta prebačeno je 8,55 miliona dinara), od čega je 960.721 dinar predviđen za pomenutu izložbu.

Ministarstvo je odgovorilo i na tvrdnju Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije (UO NBS) da je "odbijanjem da se saglasi s promenom Statuta NBS opstruisalo izbor upravnika jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji".

Činjenica je, međutim, kako navode u Ministarstvu kulture, da je UO NBS tokom javnog konkursa za izbor upravnika, raspisanog 26. oktobra 2013. godine, odstupio od instrukcija za sprovođenje pravno valjanog konkursa.

To se završilo tako da je sam UO poništio konkurs, navodeći kao razlog sopstvene "proceduralne nedoslednosti".

"Izmene statuta koje se tiču uslova za izbor rukovodioca neposredno pre samog konkursa su rđav presedan, koji ne bi smeo da preraste u praksu", naglašava se u saopštenju Ministarstva kulture.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija na Bijenalu Arhitekture u Veneciji

Izvor: Studio B, 23.Mar.2014

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, poverilo je organizaciju nastupa Republike Srbije na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. ..Muzej je putem konkursa raspisanog u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije odabrao izlagača. Cilj konkursa...

Nastavak na Studio B...

MSUB: Ministarstvo nije uplatilo novac

Izvor: B92, 24.Mar.2014, 16:21

Reagujući na ocene Ministarstva kulture i informisanja o tome kako su lažne tvrdnje da ministarstvo nije podržalo nastavak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti kao ni realizaciju izložbe "Sto dela iz zbirki MSU - Jugoslovenska umetnost 1900. do 1945", v.d. direktora ove ustanove je odgovorio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.