EPS: Decembarski računi bez greške

Izvor: RTS, 16.Jan.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Decembarski računi bez greške

U decembarskim računima za struju nema sistemske greške, a potrošnja struje u decembru je bila 24 odsto veća nego u novembru, pokazala kontrola koju je sprovelo "EPS Snabdevanje". Na veću potrošnju uticali su praznici i spoljne temperature, navodi to preduzeće.

Dan posle zahteva ministarke energetike da se provere uvećani decembarski računi za struju, "EPS Snabdevanje" sprovelo je kontrolu koja je pokazala da u računima nema sistemske greške. Neki potrošači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobili su veće račune jer je, kažu, potrošnja struje u decembru bila 24 odsto veća nego u novembru.

"EPS Snabdevanje" obrazlaže da povećanje iznosa u dinarima nije direktno srazmerno povećanju potrošnje u kilovat-časovima, već da je uslovljeno zonama.

I minimalno povećanje potrošnje nekog kupca može da utiče da kupac iz zelene zone pređe u plavu i crvenu, što povećava iznos računa. Tarifnim sistemom određeno je da se rastom potrošnje u kilovat-časovima iznos računa progresivno povećava.

Navode i da je potrošnja struje u decembru uvek znatno veća nego u novembru, na šta, podsećaju, utiču praznici i spoljne temperature.

Izmerene srednje mesečne temperature u Beogradu na lokaciji Karađorđev park u novembru su bile 9,8 stepeni, a u decembru tri stepena Celzijusa.

Račune je, kažu, dodatno uvećao i obračunski period - za novembar između 29 i 30 dana, a za decembar između 31 i 33 dana.

Zbog odsustva vlasnika i nepristupačnih mernih mesta, kod nekih kupaca nije bilo moguće očitavanje planiranom dinamikom, pa je rađeno i dodatno očitavanje od 5. do 8. januara.

Svaki kupac ima pravo na reklamaciju ako ima i najmanju sumnju u ispravnost računa, jer uvek postoji mogućnost da dođe do greške u pojedinačnim slučajevima.

Povodom upozorenja Nacionalne organizacije potrošača da je neovereno dva miliona brojila, u EPS-u tvrde da neoverena brojila nisu automatski i neispravna.

Takva brojila, kažu, ne mogu da budu razlog većih računa. Ipak, svi koji sumnjaju u tačnost merenja mogu da se obrate Direkciji za mere i dragocene metale.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPS: Nije bilo greške, računi veći zbog veće potrošnje

Izvor: Politika, 16.Jan.2014

BEOGRAD – Kompanija „EPS snabdevanje” saopštila je večeras da je, nakon kontrole decembarskih računa, utvrđeno da je potrošnja struje tačno obračunata, odnosno da nije došlo do sistemske greške...„Pojedini kupci su dobili veće račune, jer je potrošnja u decembru u Srbiji bila veća...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.