Ministar Đelić predstavio rezultate Ministarstva nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Đelić predstavio rezultate Ministarstva nauke

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da je to ministarstvo od jula ove godine izjednačilo plate istraživača na fakultetima i institutima, pojačalo međunarodnu saradnju i nadoknadilo kašnjenje u tehnološkim i inovacionim projektima.

Na konsultativnom sastanku pod nazivom "Nauka i tehnologija: prioriteti, planovi i mogućnosti u 2009. godini" u beogradskom hotelu "Zira", Đelić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj povećalo cenu "istraživačkog meseca", nadoknadilo zatečena kašnjenja u isplati zarada i obezbedilo redovnu isplatu i meterijalnih troškova.

Ministarstvo je najavilo da će to povećanje biti održano i u sledećoj godini i da će pratiti rast primanja u prosveti.

Srbija u Evropskom centru za nuklearna istraživanja

Đelić je rekao da je to ministarstvo pokrenulo pregovore za učlanjenje Srbije u Evropski centar za nuklearna istraživanja CERN, da smo se priključili Evropskom partnerstvu za superkompjuting, programu FP7 Euratom, realizovali prvi poziv saradnje s Nemačkom službom za akademsku razmenu i pokrenuli bilateralnu saradnju sa Španijom i Portugalijom.

Ministarstvo je potpisalo ugovore i obavilo plaćanja za 472 odobrena projekta tehnološkog razvoja, odobrilo 96 inovacionih projekata za pravna i 34 projekta za fizička lica, a ogranizovano je i takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju s nagradnim fondom od osam miliona dinara i dodeljene stipendije za 110 studenata doktorskih studija u iznosu od po 32.000 dinara mesečno.

Đelić je rekao da će to ministarstvo, u saradnji s naučnom i stručnom javnošću, započeti rad na pravljenju liste naučno-tehnoloških prioriteta u 2009, naredne tri do četri i narednih 10 godina, kojih se čvrsto mora držati.

On je kazao da ne može biti potpuno zadovoljno bužetom za nauku i tehnologiju u 2009. od 106 miliona evra, ali da je u poslednjih sedam godina taj iznos rastao i da će u 2009. biti nastavlje rast budžeta u realnom iznosu, podsetivši da je 2001. iznosio 27 miliona evra.

Projekat nuklearne dekomisije VIND neće se više finansirati iz sredstava namenjenih nauci, već kroz državnu garanciju od 25 miliona evra, rekao je Đelić i dodao da su za taj projekat obezbeđene donacije od kojih je najveća EU u iznosu od 6,2 miliona dolara.

Finansijska disciplina za naučna istraživanja

Ministarstvo je najavilo da će u 2009. godini izdvajati 50,2 odsto bužeta za osnovna istraživanja i oko 39,2 odsto za tehnološki razvoj, što je više nego 2008.

Đelić je najavio da će u sledećoj godini biti ojačana finansijska disciplina i da će striktnije pratiti namensko trošenje para iz bužeta - "da svaki dinar bude upotrebljen za svoju namenu".

On je kazao da je pokrenuta procedura za međunarodno finansiranje kapitalnih projekata.

Ministarstvo je pokrenulo proceduru s Evropskom investicionom bankom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, pošto se u 2009. može očekivati svega oko 100 miliona dinara za nauku i tehnološki razvoj, pošto je ukupan budžet NIP - a 12 milijardi dinara, od kojih će polovina biti utrošena na Koridor 10.

Sledeće godine su planirane mnoge aktivnosti i projekti, među kojima su potpisivanje sporazuma o tehnološkoj saradnji s Kinom, usvajanje u Vladi Srbije zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, zakona o inovacionoj delatnosti i zakona o SANU, kao i nastavak projekta izgradnje stanova za naučnike.

Predsednik Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Gradimir Milovanović predstavio je Nacrt strategije nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a direktor Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić predstavila je patent kao svojinu značajnu za razvoj Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.