Minimalac za neradnike u javnim preduzećima

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalac za neradnike u javnim preduzećima

Javnim preduzećima koja na mesečnom nivou ne budu ispunjavala programe rada, biće isplaćivani samo minimalci. Ova sankcija važi za sve. Od predsednika nadzornog odbora, preko direktora, pa do svakog zaposlenog u preduzeću.

Kako Blic saznaje, ovo je samo jedna od mera koju trenutno razmatra radna grupa za konsolidaciju javnih preduzeća, a sve u cilju da se u ove firme uvede red.

  Pravilo o uvođenju minimalca važiće za sve, pa i za direktore!

  >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

"Prema aktuelnom Zakonu o javnim preduzećima, svaka od tih firmi dužna je da Vladi dostavi godišnji plan rada. Na mesečnom nivou ćemo kontrolisati ispunjenje dogovorenog. Preduzećima koja ne budu efikasna, Vlada neće odobriti regularnu ispatu zarada, već samo minimalac. Od januara nardne godine on će iznositi 20.328 dinara, i ne samo to, povezaćemo zarade svih ljudi koji rade u jednom JP, od direktora do spremačice, sa rezultatima rada. To će sigurno uticati na uštede", tvrdi izvor Blica blizak radnoj grupi.

 

Ova, u septembru formirana, radna grupa Vlade koju predvodi ministar privrede Željko Sertić priprema poseban master plan za firme u državnom vlasništvu. Za početak, pojačana kontrola primenjivaće se u slučaju 30 ovakvih firmi.

 

"Pravili su se planovi, a onda vidimo da se, recimo, stavka nabavke jedne iste opreme pojavljuje tri godine zaredom. I niko nije postavljao pitanje da li menadžment laže da bi došao do dodatnih sredstava ili je tri godine zaredom nije ni nabavljao", kaže sagovornik Blica.

 

V.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak ovu nameru države vidi kao kvalitetnu. Prvi čovek EPS-a Aleksandar Obradović podržava ovu meru, ali smatra da ne treba kažnjavati sve zaposlene tog preduzeća kroz blokadu isplate zarada.

 

"Ukoliko ne ispune ciljeve, treba smeniti rukovodstvo", kaže Obradović, koji je inače prvi menadžer koji je nedavno pobedio na javnom konkursu.

 

I prvi čovek "Srbijagasa" Dušan Bajatović smatra da je to dobra mera, iako njegovo preduzeće pravi velike gubitke.

 

"Samo da se obezbedi da sve isporučene usluge budu plaćene po realnim cenama. Bez nebudžetirane socijalne politike, javna preduzeća biće motor razvoja privrede, a ne teret budžeta", kaže Bajatović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.