Izvor: B92, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Milutinović sve činio za sporazum"

Hag -- Na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću u Hagu nastavio je da svedoči Ratko Marković.

Šef delegacije Srbije na pregovorima u Rambujeu 1999. Ratko Marković posvedočio je pred Haškim tribunalom da tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović nije opstruisao postizanje sporazuma sa kosovskim Albancima, već da je, naprotiv, učinio sve da dođe do dogovora o mirnom rešenju krize na Kosovu.

Marković je iskaz dao kao svedok odbrane Milutinovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je optužen za ratne zločine nad albanskim civilima u prvih šest meseci 1999. godine.

"Predsednik Milutinović je u svim izjavama i na svim sastancima naglašavao da smo spremni da prihvatimo politički sporazum... On nije opstruisao, već je radio na uspehu pregovora", rekao je Marković, napominjući da je predsednik Srbije od marta 1998. javno govorio da se rešenje može naći jedino političkim dijalogom srpske i albanske strane.

Kao dokaz za to, Marković je naveo i da se Milutinović, zajedno s njim, tokom NATO bombardovanja, 28. aprila 1999., u Prištini, "do koje su na putu nosili glave u torbi", sastao sa liderom Albanaca Ibrahimom Rugovom.

"Rugova je bio razuman čovek i razumeo je ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja našla... U zajedničkoj deklaraciji naveli su da treba obnoviti nastojanja za direktan dijalog, kojem stranci, zbog iskustava iz Rambujea, mogu prisustvovati kao gosti", kazao je Marković.

Svedok je negirao da je ikada čuo Milutinovića ili bilo kog drugog zvaničnika Srbije da zagovara proterivanje Albanaca sa Kosova ili nasilno rešavanje krize.

Na pitanje branioca Slobodana Zečevića, Marković je izjavio i da nikada tokom pregovora u Rambujeu i Parizu, u februaru i martu 1999, nije čuo da Milutinović upozorava da će, ako NATO bombarduje SRJ, na Kosovu "doći do masakra", što je ranije tokom suđenja tvrdio svedok optužbe Volfgang Petrič, koji je tada bio posrednik EU.

U nastavku suđenja, Markovića će unakrsno ispitivati tužilac Tom Hanis.

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999, optuženi su tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavkovic, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.