Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević opasan po Karadžićev život?

Beč -- Bluit kaže da Karadžić i Mladić nikada neće biti u Hagu i da je najveća opasnost za Karadžića - Slobodan Milošević.

Austrijski dnevnik "Prese" piše da odlazeći zamenik glavnog tužioca Tribunala, Grejem Bluit, za razliku od Karle del Ponte, koja očekuje hapšenje Radovana Karadžića još tokom ovog meseca, smatra da se Karadžić ni general Ratko Mladić nikada neće pojaviti u Hagu.

Prema njegovom mišljenju, NATO trenutno nema političke volje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uhapsi Karadžića, piše list, podsećajući da je Karadžiću uvek uspevalo da pobegne svojim progoniteljima u zadnji minut, kao i da mesto njegovog skrivanja pripada najbolje čuvanim tajnama na Balkanu.

Bluit, međutim, tvrdi i da Radovan Karadžić strahuje od "ubica - komandosa svog nekadašnjeg mentora Slobodana Miloševića." List se pozvao na intervju odlazećeg holandskom "NRC-Handelsbladu", koji je objasnio da je tadašnji predsednik Tribunala Italijan Antonio Kaseze 1996. godine stupio u kontakt sa Karadžićem, kako bi video da li on hoće da se dobrovoljno pojavi pred sudom. "Prese" tvrdi da je Karadžić tada strahovao da će ga ubiti njegovi telohranitelji, koje su "podrivali ljudi bivšeg predsednika Slobodana Miloševića".

Bluit smatra da se Karadžić i danas oseća ugroženim od Miloševića, iako se on nalazi u Hagu. Prema saznanjima od Karadžićevog poverenika, Milošević neće nikad dozvoliti da njegov bivši saveznik dospe živ u Hag, jer bi Karadžić mogao teško da tereti bivšeg jugoslovenskog predsednika. "I pored toga, izgleda da je Haški tribunal proteklih godina imao kontakt sa Karadžićem", piše "Prese" pozivajući se na intervju odlazećeg zamenika glavnog tužioca Tribunala Grejema Bluita holandskom "NRC-Handelsbladu." Prema Bluitovim tvrdnjama, Tribunal je vodio više puta tajne razgovore sa Karadžićem, kako bi ga ubedio da se preda, ali nije mogao da postigne dogovor.

Australijanac Bluit je, kako prenosi "Prese", prvi put razgovarao i o zategnutim odnosima sa svojim šefom Karlom del Ponte. "Ona ne prihvata savet, već ima svoju ideju kako nešto mora da se odigra", rekao je Blevit koji ne krije da će zbog nesaglasnosti sa Del Ponte napustiti Tribunal krajem meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.