Milivojević: SAD pokazuju da preuzimaju rešavanje pitanja KIM

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: SAD pokazuju da preuzimaju rešavanje pitanja KIM

Beograd -- Sastanak Aleksandra Vučića i Majka Pompea diplomata Zoran Milivojević vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja KiM.

Sastanak će biti održan sutra u Njujorku.

Milivojević smatra da je "ključ" za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja sada u rukama Amerike.

Milivojević za Tanjug kaže da je Evropa trenutno potpuno po strani i da nije u stanju da aktivno utiče na rešavanje kosovskog čovra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je, kako navodi, orijentisana na formiranje institucija i zaokupljena situacijom oko Bregzita.

Smatra i da države koje imaju tvrd stav vezano za KiM, poput Nemačke, takođe nisu u pozicji da aktivnije deluju, sve dok se, kaže, na nivou EU ne završe politički procesi koji su u toku.

"Zbog toga nije slučajno što Amerika upravo sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog već i za jedno kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine", primetio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou o kojem je upoznat i predsednik Tramp, pokazuje da je američka administracija zaintresovana za rešavanje pitanja KiM.

Ističe da je ovaj sastanak i neka vrsta realizacije pisma predsednika Trampa koje su Beograd i Priština dobile decembra prošle godine, kada je, podseća Milivojević, dao do znanja da sadašnja američka administracija ima nameru da se uključi u proces rešavanja kosovskog čvora, kao i da rešenje treba postići uz uvažavanje intresa svih strana.

"Ovo je i potvrda da kosovsko pitanje nije završena stvar i da u narednom periodu treba očekivati da Trampova administracija pre kraja mandata pokuša da aktivnim delovanjem dovede do nastavka pregovora, a onda i do pronalaženja rešenja koje bi trebalo da bude na linijama kompromisa", rekao je Milivojević.

Ukoliko je istina da se Amerika direktno uključuje u rešavanje kosovskog čvora, kaže Milivojević, onda u narednom periodu možemo očekivati dve svari - prvo, uticaj Amerike na prištinsku administraciju za ukidanje taksi i deblokiranje dijaloga, i drugo, poltički uticaj Amerike vezano za izbore u Prištini da se u drugi plan stave one strukture u prištinskoj vlasti i elite koje se protive dijalogu.

"Osim antisrpstva i tvrde politike trenutna vladajuća elita u Prištini nema drugu ozbiljnu platformu na kojoj može da postigne političke rezultate. Prema tome ne treba očekivati da će se u Prištini odustati od politike opstruiranja dijaloga, incidenata i mera koje ne doprinose ne bilo kakvom političkom rešenju, nego i miru i stabilnosti na tim prostorima...", smatra Milivojević.

Međutim, ono što je poslednjih dana primećeno u Prištini, kaže Milivojević, to je povlačenje britanske i američke amasade iz Agencije za imovinu zbog nesaglasnosti oko kadrovskog rešenja na čelu te agencije uz ozbiljnu kritičku notu vlasti u Prištini za nepotizam i kriminal.

"To je prvi put da Amerikanci i Englezi reaguju tako prema vlastima u Prištini. Ako to stavite u kontekst susreta koji ćemo imati sutra, zatim interesa Amerike da se angažuje na jedan direktniji način, to sve može da znači promenu američkog stava vezano za ovu rukovodeću strukturu i nastojanje da na sledećim izborima na scenu u Prištini dođe struktura kja je manje optrećena kriminalom i korupcijom, a bliža stavu da se mora ići na dogovor", smatra Milivojević.

Da li će toga biti, kaže Milivojević, videće se ubrzo kada se bude pokazalo koga će Amerika podržati na izborima na KiM i kako će se postaviti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.