Milisavu Saviću književno priznanje Bora Stanković

Izvor: Blic, 16.Mar.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milisavu Saviću književno priznanje "Bora Stanković"

Jubilarnu 25. književnu nagradu „Borisav Stanković“ dobiće za ljubavni roman „La sans pareille“ poznati srpski prozaista Milisav Savić.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović rekao je 16.marta na konferenciji za novinare da je nagradjivanom piscu pripalo priznanje za mnajbolju knjigu proze u prošloj godini.Ispred rodne kuće velikog srpskog pisca u Baba Zlatinoj ulici u Vranju član Gradskog veća Nela Dimitrijević i pesnik Miroslav Cera Mihailović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštili su da je sve spremno za početak ovogodišnje „Borine nedelje“,koja će biti održana od 23.do 29. marta.

- Pripala mi je velika čast što u vreme obeležavanja 140.godišnjice od rodjenja velikog srpskog pisca i pet decenija „Borine nedelje“ saopštavam da je nagrada zasluženo pripala Milisavu Saviću.Članovi žirija Goran Maksimović (predsednik), Milo Lompar i Slađana Jaćimović naveli su u obrazloženju da se u obimnom i mnjiževnom opusu Milisava Savića nagradjeni roman izdvaja kao sinteza piščeve stvaralačke poetike.Podjednako po uzbudljivom i složenom zapletu,neobičnim junacima,ukrštanju prošlosti i sadašnjosti ,kompozicionim slagalicama i laviurintima,ali i žanrovskoj raznovrsnosti.Iza romanesknog zapleta,zasnovanog na sudbinskom susretu u Firenci i desetodnevnom putovanju po Toskani,početkom devedesetih godina 20.veka,u kojem je ispričana velika ljubav i strast prerušenog mladog Srbina, slikara iz Beograda, sa lepom prerušenom junakinjom starijom dvadesetak godina, nalazi se složeno kazivanje o svetu emocija i snova,umetnosti i stvarnosti.Ali i bolno kazivanje o našoj prošlosti i sadašnjosti ,te o našim individualnim i kolektovnim sudbinama.Upravo tim umetničkom svojstvima Milisav Savić je prozaista koji se nalazi u istinskom poetičkom suglasju sa delom Borisava Stankovića, rekao je Mihailović.

Gradski većnik novinar Nela Dimitrijević izjavila je da gradske vlasti nastoje da stave tačku na dugogodiš nje nesporazume i sudske sporove sa Književnom zajednicom „Borisav Stanković“.Potvrdila je da Književna zajednica organizuje,a lokalna samouprava kao pokrovitelj finansira tradicionalnu svetkovinu od velikog značaja za srpsku kulturu.Posle odluke suda,Književna zajednica moraće da se iseli iz Pribojčićeve kuće,koja je pod zaštitom države.

Odnosi izmedju gradskih vlasti i organizacije koja baštini stvaralaštvo velikog srpsog realiste Borisava Stankovića biće uskoro regulisani sporazumom.Glavni cilj je da se Književnoj zajednici obezbede odgovarajuće prostorije za nesmetani rad.Pribojčićeva kućapripašće Narodnom muzeju u Vranju,u kojoj će biti organizovane izložbe i brojne priredbe u okviru narednih „Borinih nedelja“.

Zbog mogućih promena,novinarima nije predstavljen program ovogodišnje „Borine nedelje“.Samo je rečeno da će gosti manifestacije biti poznata imena srpske književnosti.Ovogodišnju svetkovinu u slavu Bore Stankovića besedom će 29.marta otvoriti prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade Nikola Malović za roman “Jedro nade”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Milisav Savić dobio nagradu "Bora Stanković"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2016, 11:30

Nakon Nagrade Vukove zadužbine i nagrade "Meša Selimović", autor, Milisav Savić dobio je i uglednu nagradu "Bora Stanković" za roman "La Sans Pareille", saopštio je njegov izdavač, vlasnik i glavni urednik "Agore" Nenad Šaponja...Naveo je i da je upravo izašlo iz štampe drugo izdanje ove knjige...Odluka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.