Milioni evra za informacione tehnologije

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni evra za informacione tehnologije

Srbija pristupa Programu telekomunikacionih i informacionih tehnologija, koji će joj obezbediti oko 750 miliona evra bespovratnih sredstava iz fondova EU u naredne tri godine.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić potpisla je u Briselu sa evropskom komesarkom za telekomunikacije Vivijan Reding Memorandum o razumevanju, kojim Srbija pristupa Programu telekomunikacionih i informacionih tehnologija.

"Taj program će Srbiji obezbediti oko 750 miliona evra bespovratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredstava u naredne tri godine", izjavila je Matićeva Tanjugu.

Srpske firme će moći da konkurišu za te programe, koji podržavaju razvoj inovativnosti i konkurentnosti iz oblasti informacionih tehnologija, rekla je ministarka, dodajući da će više od 1.500 malih i srednjih preduzeća iz Srbije, koja posluju u sektoru informacionih tehnologija, moći da konkurišu za ta bespovratna evropska sredstva.

"Program je sličan programu EFT 7 iz EU, koji podržava naučno-istraživački rad i gde su naši instituti i fakulteti, pre svega, imali dosta uspeha u prethodne dve godine otkad je Srbija postala članica, pa se nadamo da će i u ovom programu naša mala i srednja preduzeća imati isto takav uspeh", rekla je Matićeva.

Ministarka je najavila da za program, koji je danas potpisan, sledi poziv malim i srednjim preduzećima u januaru 2010. godine, pri čemu će u novembru ove godine biti prethodno definisane tematske oblasti iz različitih inovativnih tehnologija, a prvi rezultati će biti u junu.

"Naša preduzeća trebalo bi da počnu da se pripremaju kako bi u januaru predala svoje prijave, a u junu već mogu da počnu da realizuju projekte i povlače sredstva", istakla je ministarka.

Kao i svi drugi evropski programi, i za ovaj program je neophodno naći partnere iz drugih zemalja, u zavisnosti od podkomponenata, što je četiri do šest zemalja, znači četiri do šest partnera treba da bude u jednom bloku, rekla je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

"Ovo je jedan od mnogih koraka koji nas približavaju EU i omogućavaju da koristimo mnogobrojne programe bespovratne pomoći koje Evropska komisija daje", zaključila je Matićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.