Milanović: Neću više da razgovaram sa Vučićem

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Neću više da razgovaram sa Vučićem

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Srbija još nije resteretila hrvatske granične prelaze i dodao da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem više neće razgovarati.

Upitan da li je Srbija rasteretila hrvatske granične prelaze, odnosno da li je počela da usmerava izbeglice i na granični prelaz Horgoš, Zoran Milanović je rekao da nije, piše Jutarnji list. "Videli ste i sami koje su to teze. Dođe mi da kažem da svoje protivnike i oponente nosim kao ordenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se vidi koji su. Možda je to dobro. I u Hrvatskoj i u inostranstvu istočno od Hrvatske. S Vučićem više neću razgovarati", rekao je Milanović.

Govoreći o Srbiji, hrvatski premijer je rekao da njegova zemlja ima posla s državom koja bi to mogla da bude, ali vlast koja je vodi ne želi. "Dakle, ne govore istinu, ne drže se dogovora. Ne možete reći: pustite Hrvatsku ili Srbiju na miru. Kako bi bilo da ja kažem Mađarskoj ili Austriji: pustite Hrvatsku na miru? Što to znači? Da nisam država, da se sa mnom uopšte ne računa? Nemojte da to shvatim kao takvu poruku", rekao je Milanović.

Dodao je da su izbeglice pola godine išle prema mađarskoj granici jer je Mađarska u Šengenu. Upitan za komentar na sadržaj saopštenja koje je stiglo iz Kabineta predsednika Srbije, u kojem se navodi da je razgovarao u Njujorku s hrvatskom predsednicom i da je zaključeno da je "hrvatska vlada odgovorna za hrvatsko-srpski sukob na granici", Milanović je rekao kako ne zna da se to događalo u Njujorku.

"Ne mogu verovati onome što dolazi kao saopštenje iz Kabineta Tomislava Nikolića. Prema tome, neka se gospođa Kitarović time bavi, ako hoće i ako smatra da je potrebno. Oni su se našli na prijemu koji je organizirala Angela Merkel za sve koji su bili u tom trenutku u Njujorku", naveo je Milanović. Hrvatski premijer je rekao da mu je "žao što Kolinda Grabar Kitarović nije razgovarala više sa pravim zapadnim liderima, nego, nažalost, samo s Tomislavom Nikolićem". "Ali, na njoj je da se time bavi, ne na meni. Ja ne idem u šoping po Njujorku, a ko je uopšte taj Nikolić...", rekao je Milanović.

Milanović je ponovio da je problem sa migrantskom krizom potrebno rešiti u Grčkoj, dok Turska, koja nije članica Evropske unije i kojoj treba finansijska pomoć, nije problem. "Grčka ne radi apsolutno ništa, a članica je Šengena. U takvom Šengenu, kako sada funkcioniše, za Republiku Hrvatsku je rizik da bude. To je za nas riskantno, a ja neću Hrvate izvrgavati tom riziku dok se stvari ne raščiste", rekao je premijer Hrvatske.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.