Miki Manojlović otvara 7. „Slobodnu zonu”

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miki Manojlović otvara 7. „Slobodnu zonu”

Filmski festival „Slobodna zona” biće održan sedmi put, od 4. do 9. novembra kao i do sada u Dvorani kulturnog centra (DKC) Beograda i po prvi put u renoviranom Domu omladine.

Manifestaciju koja okuplja angažovane igrane i dokumentarne, dugometražne i kratke filmove iz celog sveta otvoriće naš slavni glumac Predrag – Miki Manojlović, najavljeno je juče na konferenciji za novinare.

Na programu je 40 filmova o aktuelnim društvenim i političkim temama, koje su odabrali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Branka Pavlović i Rajko Petrović. Pored njih, festival su predstavili i filmski urednik Doma omladine Boban Jevtić i direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David.

Na otvaranju, u petak u DKC-u, biće prikazan film iranskog reditelja Džafara Panahija pod naslovom „Ovo nije film”, koji je prošvercovan iz Irana, a premijeru je imao u Kanu ove godine.

Kao što je poznato, Panahi je osuđen iz političkih razloga na šest godina zatvora i 20 godina zabrane rada, jer veruje da čovek može i ima pravo da menja i preispituje sistem u kome živi. Njegov novi film odlikuju nužni minimalizam, ali i svojevrsna afirmacija života, ljudskog duha i potrebe za stvaranjem.

Pažnju u programu privlači i brazilsko-britanska produkcija autorke Lusi Volker „Deponija”, kandidat za Oskara u kategoriji dugometražnog dokumentarca.

Biće prikazani i najvažniji angažovani filmovi iz ovogodišnje festivalske ponude „Blek pauer mikstejp 1965.–1970.”, „Bombaj bič”, „Crvena kapela”, kao i dobitnici nagrada na značajnim festivalima „Zaustavljen na putu”, „Zidovi” i „Oproštaj krvi”.

U posebnom ciklusu najveći švedski festival dokumentaraca „Tempo” iz Stokholma predstaviće, u prisustvu autora, najbolja ostvarenja švedske dokumentarne produkcije – „Ljubav u doba rata”, „Pokajnici”, „Moje srce tame” i „Zov krvi”.

Najavljene su i programske celine „Ženska linija” i „Juniori – selektori”, gde svoj izbor predstavljaju polaznici kampa „Slobodna zona junior”.

Gosti „Slobodne zone” biće diplomci Londonske nacionalne filmske škole, predvođeni našim mladim autorom Srđanom Kečom, jednim od prethodnih selektora „Slobodne zone”, koji će se publici predstaviti filmom „Pismo ocu”.

Cena pojedinačne karte je 200 dinara, a za reprizne termine 150 dinara.

Tanjug

objavljeno: 02.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.