Mihajlovićeva: Struja poskupljuje u narednih mesec ili dva

Izvor: Kurir, 30.Apr.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva: Struja poskupljuje u narednih mesec ili dva

Ministarka energetike nije precizirala procenat poskupljenja, dodavši da višu cenu određuje Agencija za energetiku na predlog EPS, odnosno Preduzeća za javno snabdevanje unutar te kompanije

BEOGRAD - U narednih mesec ili dva može se očekivati rast cene električne energije, rekla je ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Ona nije precizirala procenat poskupljenja, dodavši da višu cenu određuje Agencija za energetiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na predlog Elektroprivrede Srbije, odnosno Preduzeća za javno snabdevanje unutar te kompanije.

"U odnosu na opravdane troškove određuje se i cena električne energije. Verujem da će u nekom narednom periodu, ta cena ići gore, što zavisi od opravdanih troškova EPS-a i odluke regulatorne agencije", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da su uslov za povećanje cene struje bile socijalne karte koje su urađene i funkcionišu od aprila meseca. Ministarka je najavila da se do kraja ove ili početkom naredne godine očekuje i novi tarifni sistem. Tada bi trebalo da počne da funkcioniše i budžetski Fond za energetsku efikasnost.

Tarifni sistem, kako je rekla, mora da bude pravedniji - da stimuliše one koji ne koriste električnu energiju za grejanje, a destimulišemo one koji je koriste za tu namenu, a da bi to funkcionisalo u praksi neophodan je Fond iz koga bi se finansirali projekti unapređenja energetske efikasnosti.

Mihajlovićeva je najavila da se za dve, tri nedelje očekuje na Vladi Srbije i plan finansijske konsolidacije EPS-a koji je pripremljen skupa sa Ministarstvom finansija i poslovodstvom kompanije.

Pre šest meseci, podsetila je, usvojene su polazne osnove ukupne reorganizacije EPS-a, a jedan od elemenata je i osnivanje javnog snabdevača.

"Reprogramiraju se dugovi vezano za banke, omogucili smo otpis kamata i reprogram dugova prema privredi i potrosačima. Krećemo sada u ono što se zove - organizaciono restruktuiranje, da bi to preduzeće bilo efikasnije", kazala je Mihajlovićeva.

"Bez konkurentnog EPS-a, nema ni investicija, jer tada se tržište otvara, dolaze drugi igrači, a EPS da bi opstao mora da bude jedan od njih, da radi i da ulaže", poručila je Zorana Mihajlović.

Ministarska je rekla da se u proteklim vladama niko značajnije nije bavio radom javnih preduzeća, da nije postojala prava kontrola u tim velikim sistemima, i da je vreme da se takva praksa promeni.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.