Mihajlović: Rudari važni za državu, imaju podršku vlade

Izvor: Politika, 21.Jul.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Rudari važni za državu, imaju podršku vlade

LAZAREVAC –Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas rudarima slavu Svetog Prokopija u Baroševcu kod Lazarevca i poručila da su oni veoma važni za državu i da imaju podršku vlade.

Mihajlović je prisustvovala lomljenju slavskog kolača zajedno sa ministrom za energetiku Aleksandrom Antićem i ministrom rada Aleksandrom Vulinom, nakon čega su položili vence u mestu Rudovci na spomen ploču rudarima-štrajkačima, poginulim 1939. godine.

„Rudari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su pokazali ne samo koliko je težak život koji vode, već i kako se odnose prema svojoj državi i vladi, naročito rudari Elektroprivrede i podzemne eksploatacije uglja, koji su pokazali da veruju u državu i podržali Zakon o radu. Neizmerno im hvala zbog toga”, naglasila je Mihajlović.

Ona je kazala da su rudari dali podršku vladi koja želi da se odvoji rad od nerada i da napravi brže i krupnije korake u reformama.

Mihajlović je istakla da EPS mora da bude reformisan i da država bude efikasnija i ostvaruje privredni rast.

Antić je takođe čestitao slavu svim rudarima koji se, kako je istakao, žrtvuju da bi građani Srbije imali struju i normalno živeli.

On je istakao da su rudari tokom majskih poplava i nakon njih pokazali koliko se žrtvuju i danonoćno radili kako bi se stabilizovao elektroenergetski sistem.

Antić je, takođe, naglasio da rudari zaslužuju ogromnu podršku države.

„Mi smo danas gotovo na 50.000 tona uglja dnevno i već u narednih nekoliko nedelja očekujemo da će se proizvodnja podići na 70.000 tona dnevno”, rekao je Antić.

On je napomenuo da ugljenokop Veliki Crljeni „polako ulazi u funkciju” i izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko nedelja početi i ispumpavanje vode iz tamnavskog kopa.

Prema njegovim rečima, to će se u početku raditi našim snagama i pumpama, a završena je i studija za novi kop.

Ministar energetike je rekao da to ministarstvo zajedno sa Svetskom bankom završava tendersku proceduru kako bi se napravio ozbiljan javni poziv za najjače svetske kompanije koje će nam dodatno pomoći da ispumpamo vodu sa tamnavskog kopa.

„Verujem da ćemo pre zime imati elektroenergetsku stabilnost zemlje”, kazao je Antić.

Vulin je, čestitajući slavu zaštitnika rudara, rekao da je izmenjeni Zakon o PIO vodio računa da rudari ne izgube beneficije koje imaju i da je vlada pokazala da ceni njihov rad.

„Kad su bile poplave cela Srbija je mogla da vidi da bi bez danonoćnog rada rudara razmere štete bile nemerljivo veće”, kazao je Vulin i dodao da je na taj način odbranjena elektroprivreda.

Vulin je rekao da je tokom razgovora o Predlogu izmena Zakona o radu od predstavnika sindikata iz Rudarskog basena Kolubara čuo oštrije, ali utemeljenije primedbe nego što ih je čuo u parlamentu, ali i od predstavnika sindikata i poslodavaca koji su učestvovali u socio-ekonomskom dijalogu.

On je najavio i da će ministarstvo obezbediti finansiranje istraživanja koje će pokazati šta se dešava sa zdravljem rudara i zašto im je životni vek tako kratak.

Slavi je prisustvovao i generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić koji je poručio da nema mnogo razloga za slavlje jer posle katastrofe koja ih je zadesila, basen još nije u stanju u kakvom bi trebalo da bude.

On je dodao da zajedno sa Ministarstvom energetike pokušavaju da korak po korak rudarski basen vrate na nivo pre 15. maja.

------------------------------------------------

Mihajović kod Uba zatekla poluprazno gradilište

UB – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture počelo je da pravi crne i bele liste izvođača koji se anagažuju na važnim projektima, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović na deoici Ub-Lajkovac gde je ponovo zatekla poluprazno gradilište.

Mihajlović je na celoj trasi budućeg autoputa prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca zatekla oko 50 radnika od predviđenih 210.

Mihajlović je podsetila da je država produžila rok izvođačima radova - Planumu i Putevima Užice - do 30. novembra da moraju da završe tu deonicu dugu 12,5 kilometara, a koja se gradi još od 2010. godine.

Tada je aneksom ugovora utavrđeno da izvođač radova mora da dostavi preciznu dinamiku sa koliko radnika i šta će raditi, rekla je Tanjugu ministgarka tokom nenajavljene kontrole.

Mihajlović je i početkom maja nenajavljeno obišla tu deonicu i tada je takođe zatekla svega desetak radnika i opomenula izvođače radova.

Mihajlović je kazala da kada komisije izlaze, obično sve vrvi od radnika i da je moguće da su postojale dojave da će biti kontrole.

„S druge strane, kada izađu timovi mlađih inženjera, ili, evo, ja, onda se ispostavi da na celoj trasi umesto 210 radnika imamo 51 ili 52 na celoj trasi”, naglasila je ministgarka.

Ona je rekla da sa tim brojem ljudi izvođači verovatno neće stići da završe posao do 30. novembra.

„Država neće tolerisati takve stvari i još jedna ovakva kontrola i može se desiti da izvođač izgubi posao. Nije to želja države, a verujem ni adnika. Ali, mi moramo da uvedemo red”, kazala je Mizhajlović.

Prema njenim rečima, na osnvu crnih i belih lista izvođača, sve firme koje ne budu poštovale rokove gubiće posao i neće moći da dobiju ni jedan drugi u budućnosti.

Mihajlović je rekla da to nije smislila Vlada Srbije, već da to predviđa Konvencija 94 Međunarodne organizacije rada, i da ne razume zašto se to nije primenjivalo i u prethodnom periodu.

Ona je istakla da će to ministarstvo voditi računa o tome i da neće dozvoliti da se neodgovorno troši novac građana obzirom da se radovi na deonici Ub-Lajkoac finansiraju z budžeta.

„U narednih mesec dana , ako se stvari ne budu se odvijale prema utvrđenoj dinamici, bojim se da ćemo imati problem sa izvođačima, rekala je ona.

Govoreći o kvalitetu asfalta, Mihajlović je rekla da to ministarstvo u poslednjih mesec i po dana radi na njegovoj proveri, bez obzira da li je reč o putevima ili mostovima.

Ona je rekla da Ministarstvo čeka izveštaj nadležnog instituta kako bi se utvrdilo šta se desilo sa asfaltom koji je postalvjen na mostu kod Beške.

Napomenula da su u prethododm periodu postojali problemi i sa kvalitetom projekata i da će novi zakon o planiranju i izgradnji predvideti i da projektanti moraju da daju garancije za svoje projekte.

Mihajlović kaže da se ne sme više događati da se čak 20-30 odsto naknadno izmeni projekat, jer se tako dosta povećava vrednost radova.

-----------------------------------------------------------

Mihajlović: Nova dozvola za vetropark Čibuk po zakonu

UB – Pokrajinski sekretarijat izdao je novu građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka Čibuk u Kovinu, u skladu sa preporukom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavila je danas potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je u izjavi Tanjugu podsetila da je to Ministarstvo oduzelo građevisku dozvolu kompaniji Kontionental vind, jer je Pokrajinski sekretarijat nije izdao u skladu sa zakonom.

„Kolegama i iz Pokrajinskog sekretarijata smo u isto vreme uputili jasnu preporuku šta i kako da urade da bi se Kontinetal vindu izdala gradevinska diozvola po zakonu”, rekla je Mihajlović i nepomenula da je Pokrajinski sekretarijat dozolu izdao prošle nedelje.

Potpredsednica vlade je rekla da joj je veoma drago što je uspostavljena koordinacija između nadležnog pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva i istakla da ukoliko neko nije siguran kako treba da izda dozvolu treba da to uradi u saradnji sa nadležnim ministarstvom.

Mihajlović je ukazala da je to veoma važno za investitora koji sada može legalno da gradi i predočila da je Ministarstvo moralo da poništi prvu građevinsku dozvolu, s obzirom da je Elektromreža Srbije ukazala na činjenicu da ta dozvola nije legalna.

Vidi se da Ministarstvo nije imalo nameru da koči tu investiciju, već da je ona usporena jer je Pokraniski sekretarijat u brzini napravio grešku, objesnila je Mihajlović.

Vetropark Čibuk u vrednosti od oko 300 miliona evra i ukupne snage od 145 megavata, koji treba da gradi kompanija Kontinental Vind Srbija (CWP), izgubila je dozvolu za gradnju polovinom juna ove godine.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je tada poništilo građevinsku dozvolu zato što je Pokrajinski sekretarijat izdao za objekat i priključak vetroparka suprotno važećim propisima.

Obrazloženje je bilio da je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda napona većeg od 110 kilovolti u nadležnosti Javnog preduzeća Elektromreža Srbije.

Tanjug

objavljeno: 21.07.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.