Mihajlović: Put rodne ravnopravnosti trnovit

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 11:10

Mihajlović: Put rodne ravnopravnosti trnovit

Beograd -- Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predsedava prvom sednicom Radne grupe za izradu nove nacionalne strategije.

Naime, ona je kazala da je put rodne ravnopravnosti uvek trnovit i sa puno opstrukcija.

"Verujem da ćemo svi dati maksimum da Srbija dobije strateški dokument koji je važan za celo društvo, da pokažemo kakvu Srbiju želimo", rekla je Mihajlovićeva, a saopštio njen kabinet.

Dodala je da je "ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važan dan, jer se kreće u pripremu krovnog strateškog dokumenta o rodnoj ravnopravnosti" i podsetila da je prethodna strategija izrađena 2016. i trajala do 2020. godine.

"Neke stvari smo uradili dobro i imamo kontinuitet, u nekim oblastima smo mogli biti efikasniji i sa boljom koordinacijom", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je počastvovana što radi sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić.

"Sa novom rodno senzitivnom Vladom, dobili smo novo ministarstvo bez kojeg ne bismo u ovako kratkom periodu dobili nove zakone i strategije.

Pred svima nama je odgovoran zadatak da u narednih par meseci pripremimo ovaj važan dokument i postavimo smernice kako da do 2030. razvijemo društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednake mogućnosti", rekla je Mihajlović.

Čomić je podsetila da je 22. aprila Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će u maju biti usvojen u Narodnoj skupštini.

"I naša obaveza je da zakon pretočimo u strategiju i obavezujuće korake kako treba da izgledaju rodne uloge do 2030. godine", rekla je Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.