Mihajlović: Pajtićev pokušaj da ostane na vlasti

Izvor: Mondo, 09.Dec.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Pajtićev pokušaj da ostane na vlasti

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila da je pismo o kršenju ljudskih prava koje je predsednik DS Bojan Pajtić uputio stranim ambasadorima pre nekoliko dana "pokušaj da se ostane na vlasti".

Foto: Tanjug, Tanja Valič

"To je pokušaj da se ostane na vlasti, da se ima apsolutna vlast koju su oni imali osam godina. Žao mi je zbog toga, jer oni tu vlast ne zaslužuju i nemaju legitimitet kakav im treba da bi mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vode vojvođansku vladu",
kazala je Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare povodom početka letova kompanije Viz er (Wiž Air) sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu.

Bojan Pajtić je i predsednik vojvođanske vlade.

Prema rečima Zorane Mihajlović, pokušaj da ostane na vlasti Pajtić je pokazao i time što je vlast pokušao da prekomponuje sa poslanicima Srpske radikalne stranke (SRS), što, kako je naglasila, njoj govori da će on da nastavi "politiku Vojislava Šešelja".

Zorana Mihajlović je istakla i da ova Vlada Srbije ide drugim smerom - ka Evropi, reformama i investicijama.

"Mislim da je posebno neobično što Pajtić u ime svih koji drugačije misle šalje to pismo. Odakle mu (Pajtiću) pravo da na tajnačin krši tuđa ljudska prava jer on ne zna šta drugi misle", rekla je ona i dodala da su građani Srbije na poslednjim izborima

vrlo jasno rekli sa šest odsto koje je Pajtić osvojio da žele zaštitu.

Ministarka je dodala i da je Žeželjev most najbolji primer kada neko ko nema legitimitet pokušava drugim sredstvima da se održi na vlasti i da je to, kako je naglasila, "šteta i za Vojvodinu i za građane Srbije". 

Prema njenim rečima, Vlada Vojvodine se već duže vreme "politički prepucava oko Žeželjevog mosta" i to preko građana, što je šteta, jer je to je najvažniji infrastrukturni projekat Vojvodine, a bitan je i za celu Srbiju.

"Ministarstvo saobraćaja je učinilo sve što smo mogli da ponovo počne izgradnja tog mosta, jer svaki dan odlaganja početka njegove izgradnje znači veće probleme u Vojvodini, a moj stav je da je to nedopustivo", kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala i da je zbog ponašanja pokrajinske vlade u poslednjem trenutku otkazan "treći lot Željevog mosta vezan za priključne saobraćajnice i da je samo uz dobru volju Evropske komisije uspeo da se zadrži taj lot a moglo se desiti da se izgubi novac jer je neko politički neodgovoran".

Pajtić je pisma uputio ambasadorima u Srbiji, međunarodnim organizacijama, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sestrinskim organizacijama u kojma ih poziva da vladama svojih zemalja ukažu na ovaj problem.

Kako je saopšteno iz DS-a, Pajtić je u pismu naglasio da ne traži pomoć za političku borbu, već za odbranu vladavine prava, pravne države i stabilnosti institucija.

Pajtić je ambasadore i organizacije obavestio da je u prethodne dve godine više od 70 članova DS-a, "uz veliku pompu i medijske najave mesecima unapred" privedeno, a da su se ti slučajevi završili podizanjem nekoliko optužunica, dok je više desetina odbačeno.

U pismu navodi i da je Vrhovni kasacioni sud nedavno u saopštenju upozorio da nosioci javnih funkcija vrše pritisak na sudije, kao i da je Evropska komisija u ovogodišnjem izveštaju ukazala na nepoštovanje presumpcije nevinosti i organizovane kampanje koje se, u "sprezi sa policijom, vode protiv pojedinaca u tabloidima".

"Ovo nije problem Demokratske stranke, nego svih onih koji danas u Srbiji misle drugačije i koji se usuđuju da to svoje mišljenje javno izraze. Suočeni smo sa vlašću koja očigledno ima tendenciju da uguši svaki vid kritičkog mišljenja, a naš zadatak i naša obaveza je da se protiv takve politike borimo", saopštili su iz DS-a.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.