Mihajlović: Neće biti revizije energetskog sporazuma

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Neće biti revizije energetskog sporazuma

Ministarka eneregetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija neće tražiti reviziju energetskog sporazuma sa Rusijom.

"Neće biti nikakakve revizije, o tome se i ne razgovara. Razgovara se samo o tome kako iskoristiti sve ono što u energetskom sporazumu stoji, a naravno u korist Srbije, što je prirodno i normalno", izjavila je Mihajlović Tanjugu povodom pitanja vezanih za energetski sporazum, kojima se bavi i emisija Insajder na televiziji B92.

Kako je rekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unutar postojećeg sporazuma su tri vrlo značajne stvari.

"Tu je Naftna industrija Srbije, gde imamo 29 odsto, moramo vredno pratiti i čcuvati tih 29 odsto , jer i nama odgovora da NIS dobro posluje, pa da ostvarimo što više od svojih 29 odsto", rekla je Mihajlović.

Kako je dodala, o svemu onom što se tiče Južnog toka i Banatskog dvora, unutar postojećeg energetskog sproazuma, iskoristićemo sve najbolje za sopstvenu zemlju.

"To je normalna stvar koju svaki partner u svakom energetskom sporazumu čini", navela je Mihajlović.

Sa UAE o obnovljivim izvorima energije

Zorana Mihajlović ocenila je danas da je za Srbiju veoma značajan protokol o obnovljivim izvorima energije i čiste energije, koji je to ministarstvo potpisalo sa "Abu Dabi future energy company" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je u izjavi Tanjugu najavila da će krajem oktobra u Srbiju doći delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojom će dogovarati detalje vezano za obnovljive izvore energije, a posebno ulaganje u elektrane vetra.

Mihajlović je rekla da će razgovarati i o kogeneraciji na gas, jer su kompanije iz UAE u tome najbolje na svetu i imaju odlične tehnologije.

Prema rečima ministarke, u protokolu je dogovoreno da će najbolji studenti iz Srbije ići u Abu Dabi na Masdar insitutut, koji se bavi čistim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije.

Mihajlović je ocenila da je to način da studenti dobiju nova znanja kojih nema dovoljno u Srbiji.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim direktorom „Mubadale" Kaldunom Kalifom Al Mubarakom i članovima delegacije ove kompanije, a nakon sastanka u Vladi Srbije potpisana su četiri ključna Sporazuma o razumevanju sa institucijama Vlade Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Neće biti revizije energetskog sporazuma

Izvor: Akter, 03.Okt.2013

Ministarka eneregetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija neće tražiti reviziju energetskog sporazuma sa Rusijom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.