Migrantska kriza se vratila: Raste broj zahteva za azil u Nemačkoj

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 15:11

"Migrantska kriza se vratila": Raste broj zahteva za azil u Nemačkoj

Migrantska kriza se vratila, alarmantno upozorava nemački tabloid "Bild", prenoseći ocenu šefa sindikata nemačke policije Hajka Tegaca.

Kako se navodi brojke su "izuzetno dramatične".

Broj zahteva za azil u Nemačkoj naglo je porastao u 2023. godini, a očekuje se da bude još veći, saopštila je Savezna kancelarija za migracije ove države.

Prema podacima kancelarije, u poređenju sa prvom polovinom 2022. godine, podneto je 77,5 odsto više inicijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijava za azil.

Prema pisanju "Bilda", polugodišnji izveštaj kancelarije pokazuje da je od januara do juna podneta 162.271 prijava, od kojih 150.166 početna.

Poređenja radi, u prvoj polovini 2022. podneto je 84.583 prijava.

Najveći broj prijavljenih je iz Avganistana (27.310 prijava, povećanje od 80 odsto) i Sirije (24.492, to jest 77 procenata više).

Posebno raste broj tražilaca azila iz Turske, njih je bilo 19.208, što je povećanje od 209 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

U 2022. podneto je ukupno 217.774 zahteva za azil u Nemačkoj, što je novi rekord u godinama nakon izbegličke krize 2015. i 2016, kada je zabeleženo gotovo pola miliona prijava. Očekuje se da bi ove godine moglo da ih bude i mnogo više.

"Bild" navodi da je više od dve trećine prijavljenih mlađe od 30 godina, a čak 71,6 procenata tražilaca azila su muškarci.

Sve je veći broj izbeglica iz Ukrajine, a nemačke opštine ne mogu da se izbore sa situacijom koju je šef savezne policije Hajk Tegac nazvao "veoma dramatičnom".

"Nesumnjivo je dokazano da su mere koje su dogovorene na samitima o izbeglicama propale. Države i opštine uskoro neće moći da omoguće pristojan boravak za ove ljude", ističe Tegac.

Ovaj trend mogao bi i da razbesni Nemce, pa je tako gradonačelnik Tibingena Boris Palmer nedavno upozorio da bi ovakva situacija mogla da izazove masovne proteste, jer će se ljudi zapitati "gde bi oni sami trebalo da žive ukoliko ponovo dođe do osnivanja i preuređivanja prostora za migrante".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.