Migranti u lažnom dnu, među robom, u boksu za alat

Izvor: B92, 16.Jun.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti u lažnom dnu, među robom, u boksu za alat

Zbog stalnog povećanja broja migranata, stigle su i najave mađarskih vlasti o mogućem potpunom zatvaranju granice između te zemlje i Srbije.

Ekipa B92 istraživala je kakve se bezbednosne mere preduzimaju na graničnom prelazu Horgoš.

Svaki kamion koji prolazi granični prelaz Horgoš proći će detaljnu kontrolu pogranične policije.

Migranti, najčešće iz zemalja Bliskog i Dalekog istoka, koriste očajničke tehnike u pokušaju da ilegalno pređu granicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Jedan od njih je sečenje sajle na teretnim motornim vozilima, sečenje cirade i ulazak takvih lica u ta vozila", kaže Nenad Tabajica iz Pogranične policije.

Ilegalci najčešće koriste priliku da u kamion uđu krišom, dok vozač odmara na stajalištu. Kada se ukrcaju, sajlu koju su presekli ponovo lepe superlepkom, kako vozač ne bi primetio.

"Pre svakog parkiranja, odnosno svakog svratišta na benzinsku stanicu, proverim pozadi, da li sam malim ili velikim kamionom, jer u ovakvim vremenima, kada je veliki egzodus, veliki je egzodus tih izbeglica, tih emigranata, mora se biti oprezan”, navodi Dževad Šehić, vozač kamiona.

Mobilni skener carinske službe za pregled vozila prethodnih godina otkrio je na desetine ilegalnih migranata.

"Koristi se i mobilni skener koji služi za pregled robe, a ujedno i za pregled vozila, na takav način što ujedno i sprečavamo ilegalne prelaske lica koji su sakriveni u tim vozilima", dodaje Tabajica.

Na graničnom prelazu Horgoš, granična policija samo ove godine sprečila je 37 ilegalnih prelazaka granice.

Sklupčane u lažnom dnu kamiona, u boksu za alat, skrivene među robom. Samo su neka od mesta, na kojima su službenici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja pronalazili desetine migranata. Na takvim mestima uriniraju, vrše nuždu, jedu.

Oni koji su nekako uspeli da obiđu granični prelaz i ilegalno se domogli Mađarske ponovo završe na tom istom prelazu. Jednu takvu grupu ilegalaca, koje su deportovale mađarske vlasti, zatekla je i ekipa B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.