Metinijeva priča sa četiri gitare

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metinijeva priča sa četiri gitare

Nastupom proslavljenog američkog muzičara otvoren 27. Beogradski džez festival

Potrebno je deset prstiju, barem šest žica, 57 godina, 18 „Gremi” nagrada i oko 20 miliona prodatih ploča da bi neko mogao da svira poput Pet Metinija. Deluje komplikovano, ali njegov nastup na otvaranju 27. Beogradskog džez festivala, kao i blaženiosmeh nakon koncerta, govore suprotno.

Da postane asistent na prestižnoj muzičkoj akademiji uspelo mu je u 19. godini, a samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sekundi trebalo mu je da osvoji beogradsku publiku koja je ispunila centar „Sava”.Dočekan jeaplauzompunim iščekivanja, iako u srpskoj prestonici gostuječetvrti put. „Flertovanje“ je ubrzo uzvraćeno i sa scene – Metini je rekao publici da je uvek lepo doći u Beograd i to upravo zbog nje. To je bilo gotovo sve od priče na koncertu velikana džez scene razbarušene kose – bar one koja se iskazujerečima. Dok je publika ćutala kao na časovima strogih profesora, američki gitarista i njegove četiri gitare su se nadmetale u „pričljivosti“ sa kontrabasom Larija Grenadijea i bubnjem Bilija Stjuarta. Trio Peta Metinija ličio je na skup osoba koje uvek imaju šta da „kažu“ i to slobodno i neobuzdano – na sav glas. Baš kao što je to bila i kontra činela koju je Stjuart morao neprestano da „juri“ po sceni Sava centra i koja je bežala pred naletima iskusnog bubnjara. Metini i njegove kolege su za oko dva sata predstavili publici kompozicije koje opisuju celu karijeru najviše nagrađivanog džez muzičara ikada – od melodija sa njegovog albuma „Svetla strana života” do čuvenog „Pitanja i odgovora“ sa istoimenog albuma.

Beogradski džez festival pod sloganom „I ti si džez“ traje do nedelje, nastupi će biti u renoviranim prostorijama Doma omladine, a pojedinačne karte za koncerte koštaju od 500 do 1.200 dinara. Trubač Duško Gojković će večeras proslaviti svoj 80. rođendan, a pratiće ga saksofonista iz Velike Britanije Piter King i Big bend RTS-a. Karte za taj koncert su rasprodate, te su organizatori za subutu najavili još jednu svirku najpoznatijeg srpskog džezera. Iste večeri nastupa i legendarni saksofonista Čarls Lojd i njegov “Novi kvartet”, a u okviru ponoćnog programa publika će čuti i mešavinu savremenog džeza i jermenske muzike pijaniste Tigrana Hamasjana. Duh Afrike će u Beograd poslednjeg dana festivala doneti Senegalac Šeik Lo, a iste večeri će nastupiti i slovenački saksofonista Igor Lumpert i američki gitarista Mark Ribot sa svojim triom.

S. U. G.

objavljeno: 28.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.