Meteorološka služba: Prognoza tačna, Tramp dizao paniku

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meteorološka služba: Prognoza tačna, Tramp dizao paniku

Direktor Nacionalne meteorološke službe branio je meterologe koji su se suprotstavili tvrdnji Donalda Trampa da je "Dorijan" predstavljao pretnju Alabami.

Direktor Nacionalne meteorološke službe Luis Učelini stao je javno u odbranu meterologa koji su se suprotstavili tvrdnji predsednika Donalda Trampa da je uragan Dorijan predstavljao pretnju Alabami dok se približavao Sjedinjenim Državama.

Učelini je rekao da su prognostičari u Birmingemu učinili pravu stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1. septembra kada su pokušali da suzbiju paniku u javnosti i glasine da Dorijan predstavlja pretnju Alabami.

Tek su kasnije saznali izvor pogrešnih informacija, rekao je.

Govoreći na sastanku Nacionalnog udruženja za meteorologiju, Učelini je rekao da su meteorolozi "uradili sve što bi bilo koja kancelarija uradila da zaštiti javnost", prenosi AP.

Prethodno je predsednik udruženja od 2.100 članova, Pol Šlater, rekao da bi bilo koja meteorološka kancelarija "uradila potpuno istu stvar '' kao ona u Birmingemu.

Tramp je branio svoj tvit o Alabami, a prošle nedelje je u Ovalnom kabinetu prikazao izmenjenu mapu predviđanja.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu izdala je u petak nepotpisanu izjavu u kojoj je kritikovala birmingemske meteorologe.

Ali Alabama nikada nije bio uključena u predviđanja o uraganu, a Trampove informacije, zasnovane na manje autoritativnim računarskim modelima od zvanične prognoze, bile su zastarele kad je poslao tvit u kojem je napisao da bi Dorijan mogao da pogodi i Alabamu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.