Meteorolog otkrio: Leto pred nama je... Tu je i upozorenje

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 11:58

Meteorolog otkrio: Leto pred nama je... Tu je i upozorenje

Beograd -- Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da su trenutne vremenske prilike kratkog, prolaznog perioda.

"Posledice porasta temperature i jesu porast vlage. Dugoročne sezonske prognoze ukazuju da će leto biti toplije od proseka, ne tako toplo kao prethodno, ali sa nekom srednjom temperaturom između 20 i 23 stepena što je za jedan stepen iznad proseka.Visok vodostaj Dunava je dobar za proizvodnju struje", primećuje Mihajlović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dao je opšti savet kako se odnositi prema hidrometeorološkim upozorenjima koja su često na snazi.

"Pratite vremensku prognozu. Što se tiče upozorenja ona se izdaju aktuelno i trenutno, a ako slede grmljavina i olujni vetar sklonite se. Ako ste u prirodi ne budite najviša tačka u okruženju, nije potrebno leći, nego čučnuti. Pecaroši neka odlože štapove, sklonite se i sačekajte da prođe", savetovao je.

Što se tiče leta, već krajem meseca najavljuje porast temperatura, a još desetak dana ostaje srednjoročna trenutna situacija.

"Krajem meseca će biti preko 30 stepeni. Prosek je i bio između 21 i 27 stepena. Ostaje da se isprati ova srednjoročna prognoza", kazao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.