Mesto na kome je ubijen Julije Cezar dostupno

Izvor: Mondo, 13.Okt.2012, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto na kome je ubijen Julije Cezar dostupno

Mesto među ruševinama drevnog Rima na kojem je Julije Cezar (100-44 pne) ubijen biće ponovo otvoreno za turiste od 2013, kada budu završeni radovi na arheološkom iskopavanju, najavili su rimski zvaničnici.

"Iduće godine ćemo završiti sa iskopinama i prostor vratiti posetiocima", kazao je za AFP Umberto Brokoli, šef kulturne baštine Rima.

Suprotno legendi, Cezar nije ubijen u rimskom senatu, već u predvorju pozorišta koje je Pompej Veliki dao da se sagradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pre više od 2.000 godina.

To mesto, koje se danas nalazi na trgu Tore Arđentina, u samom centru italijanske prestonice, veoma je retko otvoreno za posetioce. Poznato je i kao utočište velike kolonije mačaka lutalica.

Jedan od arheologa angažovanih na tom prostoru ispričao je da nepoznata osoba ili osobe svake godine na dan Cezarovog ubistva, 15. marta, ostavljaju venac od cveća na tom mestu, kao i na grobu slavnog rimskog vojskovođe u obližnjem Rimskom forumu.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Turisti se vraćaju na mesto Cezarovog ubistva

Izvor: Mondo, 13.Okt.2012

Mesto među ruševinama drevnog Rima na kojem je Julije Cezar (100-44 pne) ubijen biće ponovo otvoreno za turiste od 2013, kada budu završeni radovi na arheološkom iskopavanju, najavili su rimski zvaničnici..."Iduće godine ćemo završiti sa iskopinama i prostor vratiti posetiocima", kazao je za...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.