Meštani sami obnavljaju ambulantu u Goloboku

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani sami obnavljaju ambulantu u Goloboku

Zdravstvena ambulanta u Goloboku kod Smederevske Palanke bila je lošem stanju i pre junskog nevremena, ali od tada više nije bezbedna ni za medicinsko osoblje ni za pacijente. Prvi put posle gotovo pola veka rada ambulanta je zatvorena, a onda su meštani odlučili da je sami obnove.
Iako posle nevremena koje je u junu zadesilo Golobok nije bilo kuće sa čitavim krovom, sve popravke na svojim domovima meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stavili po strani i udružili se u jednom zadatku - obnovi ambulante.

"Nevreme je učinilo svoje, šta se desilo, desilo se", kaže  Goran Veljković, mi smo morali da.. očekivali smo pomoć od opštine, od republike, od raznoraznih ali ništa nisu uradili. Mi smo se skupili tu, par nas je napravilo akciju."
Prvog dana na gradilištu je bilo tridesetoro - radili su baš svi, čak i lokalni sveštenik, kaže Dragan Đirić:
"Nismo ga naterali nego i on voli  da radi sa nama, kad nešto ide napred svi bi trebalo da se angažuju."

Za tri dana uspeli su da naprave novi krov, a onda su uradili i nove pločice, sanitarije, okrečili i obnovili fasadu. U susret su im izašle velike firme u tom kraju sa donacijama, ali i meštani Goloboka koji žive u inostranstvu.
Račun Doma zdravlja iz Smederevske Palanke nekoliko godina je u blokadi, pa nisu bili u prilici da i oni pomognu finansijski, ali jesu dali svu moguću podršku.
"Ostalo je još da se zameni stolarija", kaže dr Ivana Đurđević Starović, direktorka Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci. "Gledamo da li ćemo uspeti da pomognemo, da možda zajednički  zamenimo tu stolariju."
U ovoj ambulanti primarnu zdravstvenu zaštitu dobija hiljadu pacijenata, a sada u obnovljenom prostoru imaju i apoteku. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.