
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2021, 16:02
Meso u prodavnicama poskupelo na štetu stočara
Meso je u maloprodaji poskupelo, ali nesrazmerno poskupljenju živih životinja, tako da stočari ponovo nisu na dobitku, nego trgovci, izjavio je danas sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.
"Imamo velike razlike u cenama mesa, tako da se najkvalitetnije svinjsko meso, svinjski but, kreće od 450 do 550 dinara, u zavisnosti od trgovine. Cena tovljenika je od 130 do 160 dinara, u zavisnosti od regiona, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je velika razlika, tako da klaničari kada kupuju sirovinu imaju prostora da naprave proizvod sa cenom koja im odgovara", rekao je Budimović gostujući na TV Tanjugu.
Dodao je da cena mesa uglavnom zavisi od kvaliteta, jer stočna hrana isto košta u celoj Srbiji.
"Mi smo u PKS-u pokrenuli inicijativu da se donese pravilnik o oceni kvaliteta trupova na liniji klanja, tako da će prva kategorija mesa biti ista u Nišu i u Subotici. Onda neće biti prostora za ucenjivanje stočara", rekao je Budimović.
Govoreći o jeftinijem mesu iz inostranstva kojem naši stočari teško mogu da pariraju, on je ocenio da bi državni podsticaji stočarima trebalo da se koriste na drugačiji način, zbog različitih faktora koji utiču na tu proizvodnju.
"Treba uraditi selekciju reprodukcije u svinjarstvu. Mi imamo 14 do 16 prasića po leglu, a razvijene evropske zemlje 24 do 26. Dalje, naša hrana je skuplja, jer mi imamo zakon o zabrani korišćenja genetski modifikovanih organizama, što se prvenstveno odnosi na sojinu sačmu koja na taj način više košta, a to su imputi koji najviše doprinose formiranju cene", rekao je Budimović.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...