Meso koje povećava rizik od bolesti srca

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2018, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso koje povećava rizik od bolesti srca

Ukoliko vam je na meniju često baš crveno meso, onda bi trebalo da se pripazite. Naučnici su otkrili da ona izaziva razne bolesti, a evo i koje.

Najnovija studija sa Klivlednskog instituta je dokazala da ljudi koji jedu previše crvenog mesa u svom organizmu imjau povećanje hemikalija i toksina, što izaziva kardiovaskularna oboljenja, a ona dovode do srčanog i moždanog udara, pa i smrti.

Vođa istraživanja, dr Stenli Hajzen kaže da je najopasnija hemikalija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koju unosimo putem crvenog mesa trimeitlamin N-oksid, koji uništava naše krvne sudove polako ali sigurno. Trimeitlamin N-oksid dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka koji zakrčuju krvotok, a to je veoma opasno. Dodaje da je dokazano da vegetarijanci i vegani imaju mnogo manji nivo ove hemikalije u krvi, što je navelo istraživače da se pozabave mesnim namirnicama i da ih detaljno istraže.

Tokom studije se pokazalo da ljudi koji jedu učestalo crveno meso imaju veći rizik da obole i od dijabetesa.

- Dovoljno je da u toku dana pojedete jedan hot-dog ili dva parčeta govedine i vi povećavate šansu da obolite od kardiovaskularnih bolesti za 19 odsto, a da obolite od dijabetesa za čak 51 odsto - kaže Den Nodi, endokrinolog u bolnici u Irvinu. On dodaje kako bi trebalo potpuno zabraniti mesnu dijetu i ukazati ljudima na rizik da obole od opasnih boelsti koje sa sobom nose smrt.

Bezbedna količina crvenog mesa, odnosno ona količina koju uopšte smete da pojedete na nedeljnom nivou je od 300 do 600 grama.

Govedina je glavni izvor zasićenih masti koje zapušavaju krvne sudove, jer ih organizam jako teško vari, pa ostaju nataložene u krvi.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila crveno meso potencijalno karcinogenom namirnicom i upozorila javnost da je važno da radukuju unos ovakve hrane i da redovno idu na kontrole. Neke studije su povezale hranjenje crvenim mesom sa rakom pankreasa i rakom prostate.

Još jedna studija je dokazala da crveno meso sadrži visok nivo ugljendioksida i da je jako opasno unositi ovaj gas u organizam, a pogotovo putem hrane, jer to truje celo naše telo putem krvotoka.

Zbog svega ovoga, naučnici smatraju da bi bilo najbolje da unosite više voće i povrća, a manje žitarica i mesa. Ali ako se i odlučite za crveno meso, neka to bude manja porcija koja uključuje barenje ove namirnice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.