Mesić osudio ustašku ikonografiju u Blajburgu

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić osudio ustašku ikonografiju u Blajburgu

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić osudio je ustaške izjave i ikonografiju na obeležavanju godišnjice pobijenim pripadnicima kvislinških formacija u Blajburgu, u Austriji u maju 1945. godine.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić osudio je ono što dešavalo na komemoraciji pobijenim pripadnicima kvislinških formacija u Blajburgu u Austriji u maju 1945, koja je i ove godine prošla u znaku ustaške ikonografije.

"Ovogodišnje obeležavanje godišnjice Blajburga je najobičniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustaški vašar (dernek) kojeg plaća Hrvatski sabor", rekao je Mesić u Našicama, ističući da ga vređa što su visoki zvaničnici taj ustaški vašar mirno posmatrali i što se niti jednom rečju nisu od njega ogradili.

"Ako se tamo pojavi sto ljudi u ustaškim uniformama, u kojima su ratovali još deset dana nakon što je Nemačka kapitulirala, onda visoki državni funkcioneri takav dernek moraju napustiti! A njih pitajte zašto to nisu učinili", izjavio je Mesić novinarima.

Mesić se osvrnuo i na izjavu zvaničnika HDZ-a i saborskog poslanika Andrije Hebranga u Blajburgu, da je Josip Broz Tito zločinac i da su sve žrtve u Jasenovcu pobijene zbog različitog mišljenja.

"Hebrangu je u logoru ubijeno 36 članova porodice, i to ne zbog različitog mišljenja, nego samo zato što su bili Jevreji, pa bi zato morao biti oprezniji s takvim izjavama kojima relativizuje Jasenovac", naglasio je Mesić i dodao da je Hebrangov otac zajedno s Titom bio na najvišim pozicijama u nekadašnjoj jugoslovenskoj državi.

Priznajući da je bilo pojedinačnih zločina, Mesić je naglasio da su grupe ustaške vojske ratovale i nakon što je Nemačka kapitulirala i da je u borbama bilo mnogo žrtava s obe strane.

"Ne može se reći da su stražari u Jasenovcu pobijeni zbog različitog mišljenja", rekao je Mesić i zaključio da se istorija mora prepustiti istoričarima.

Izjave Hebranga koji je u Blajburgu govorio kao emisar šefa Sabora Luke Bebića izazvale su oštra regovanja u medijima, uz ocenu da su svojom intonacijom bila realno kršenja izborne tišine jer se komemoracija održana dan pre lokalnih izbora, prošle nedelje.

Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije u Blajburgu i u Jasenovcu, ali za onu prvu mnogo više dreši kesu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Ustaški dernek u Blajburgu"

Izvor: Mondo, 19.Maj.2009

Hrvatski predsedniki Stjepan Mesić osudio je ono što dešavalo na komemoraciji pobijenim pripadnicima kvislinških formacija ua Blajburgu u Austriji u maju 1945, koja je i ove godine prošla u znaku ustaške ikonografije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.