Izvor: B92, 08.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesic izabran za novog predsednika Hrvatske

Stjepan Mesic izabran je za novog predsednika Hrvatske, saopstila je Drzavna izborna komisija. Mesic je, posle 99, 36 odsto prebrojanih glasova, osvojio 56,21, a njegov konkurent Drazen Budisa 43,79 procenata.

Novoizabrani predsednik Hrvatske Stipe Mesic izjavio je da ce saradjivati sa vladom i parlamentom i ocenio da je Hrvatska pokazala demokratsku zrelost izabravsi evropski orijentisanu vlast. Kada je rec o odnosima sa SRJ, Mesic je ponovio svoj raniji stav po kome se popravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa izmedju dveju drzava moze ocekivati "tek kada Srbija dozivi svoju katarzu, kada bude demokratski orijentisana i kada rezim koji je krenuo u rat i razaranje ode sa vlasti, i dodju osvedocene demokrate".

Stjepan Mesic je tokom 60-ih godina bio je zastupnik u hrvatskom Saboru i predsednik Skupstine opstine Orahovica. Zbog aktivnog politickog angazmana u okviru Hrvatskog proleca osudjen je na dve godine zatvora. Krajem 1989. godine ponovo se ukljucuje u javni politicki zivot i jedan je od osnivaca Hrvatske demokratske zajednice. U avgustu 1990. postaje hrvatski predstavnik u Predsednistvu tadasnje SFRJ, a kratko 1991. pred sam raspad zemlje i predsednik Predsednistva. 1994, zbog neslaganja sa politikom HDZ prema Bosni i Hercegovini napusta stranku i zajedno sa Josipom Manolicem osniva novu - Hrvatske nezavisne demokrate. 1995. godine Stipe Mesic sa delom clanstva prelazi u Hrvatsku narodnu stranku Radimira Cacica gde postaje izvrsni potpredsednik stranke i predsednik zagrebackog odbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.