Merkelova: Severna Makedonija još ima šanse

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 00:53

Merkelova: Severna Makedonija još ima šanse

Berlin -- Severna Makedonija još ima šanse da prvu međuvladinu sednicu sa EU održi do kraja godine u toku nemačkog predsedavanja, kaže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Kako je preneo Dojče vele na makedonskom (dw.com/mk), Merkel je to rekla na video konfereciji sa parlamentarcima evropskog kontinenta, ali je napomenula da se nemačko predsedništvo ipak suočava sa poteškoćama u vezi održavanja te sednice i da još uvek postoji potreba za pregovorima Sofije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Skoplja.

"Suočavamo se sa poteškoćama da omogućimo održavanje prve međuvladine sednice sa Severnom Makedonijom. Albanija je napravila veliki napredak, ali posebno u pitanju da li ćemo uspeti na vreme sa Severnom Makedonjom, zato što još uvek postoji potreba za pregovorima Bugarske i Severne Makedonije", rekla je nemačka kancelarka.

Kasnije je odgovarajući na pitanja poslanika Merkelova rekla da se nada da će Severna Makedonija ove godine započeti pregovore sa EU, dok će Albanija morati da sačeka.

"U slučaju Albanije pitanje je malo drugačije. I pored napretka ne mogu da obećam da će to da se desi ove godine, ali će biti veoma brzo", rekla je ona na virtelnom sastanku sa parlamentarnim komitetima zemalja članica EU.

Angela Merkel je pred parlamentarcima rekla da se velika pažnja posvećuje regionu Zapadnog Balkana i da "tamo ima tenzija, ali da ima i napretka".

Berlinski proces se, ocenila je nemačka kancelarka, pokazao kao dobra inicijativa koja daje rezultate.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Merkel: S. Makedonija još ima šansu da počne pregovore sa EU ove godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2020

Severna Makedonija još ima šanse da i prvu međuvladinu sednicu sa EU održi do kraja ove godine u toku nemačkog predsedavanja, izjavila je danas kancelarka Nemačke Angela Merkel. Kako je preneo Dojče vele na makedonskom (dw.com/mk), Merkel je to rekla na video konfereciji sa parlamentarcima evropskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.