Mentalne traume žena - žrtava Islamske države

Izvor: VOA, 19.Mar.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mentalne traume žena - žrtava Islamske države

Humanitarne organizacije koje rade u Iraku saopštile su da postoji ogromna potreba za obukom profesionalaca za mentalno zdravlje koji bi tretirali one koji su preživeli otmice i napade ekstremista Islamske države.

Oni su naveli traume stotina žena naroda Jazidi koje se i dalje, kao seksualno roblje, nalaze u zatočeništvu terorističke grupe koja je takođe poznata dao Daeš.

Nihad Barakat Alavsi ima 17 godina. Tokom 2014.godine, ekstremisti Islamske države >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << upali su u njeno selo na severu Iraka, ubili muškarce i oteli 28 članova njene porodice.

“Najgore mučenje dogodilo nam se u Mosulu. Devojke su bile silovane, odvođene su od porodice i stalno silovane. I zatim su ih između sebe razmenjivali lideri Daeša. Mi smo prebijane i silovane stalno tokom dve nedelje. I zatim je mene odabrao jedan od vođa i odveo na drugo mesto.”

Njen otmičar je ubijen u borbi, a Nihad je prodata drugom pripadniku Islamske države kao seksualna robinja. Ona je zatrudnela i rodila je dečaka.

“Uz pomoć jedne osobe uspela sam da telefoniram svojoj porodici. Uspela sam da pobegnem kasnije ali sam morala da ostavim moju bebu.”

Takva trauma ostavlja ogromne mentalne ožiljke koji često ostanu netretirani. Nihad prima praktičnu i psihološku pomoć od humanitarne organizacije Amar koja prikuplja novac za obuku više profesionalaca za mentalno zdravlje u Iraku.

“One su bile svedoci mnogih stvari koje nikada neće moći da izbrišu iz memorije. One su bili svedoci ubijanja, videli su razbacane delove tela, svedoci krikova svojih majki i sestara. Zato nam je potrebna sveobuhvatna saradnja sa različitim partnerima da bi uspostavili program rehabilitacije”, ističe Ali Mutana, direktor fondacije Amar u Iraku.

Stotine jazidskih žena i dalje su u zatočeništvu Islamske države. Na nedavnim protestima, povodom Međunarodnog dana žena, naglašena je njihova pozicija.

“Želimo da pošaljemo poruku međunarodnoj zajednici da učini nešto da bi vratila naše jazidske majke i sestre i da ih spasi iz ruku terorista. Već su prošle dve godine od otmice, a mislimo da se to pitanje ignoriše na međunarodnom nivou”, poručuje demonstrantkinja Samia Šingali.

Nihad pokušava da skrene pažnju na stradanja Jazida tako što prenosi svoju priču svetu. Bol podsećanja na ta varvarska iskustva, jasno se može videti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.