Melvud Dudić nasledio Zukorlića

Izvor: B92, 20.Feb.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Melvud Dudić nasledio Zukorlića

Novi Pazar -- U Novom Pazaru inaugurisan je predsednik mešihata Islamske zajednice u Srbiji Melvud Dudić, koji je na toj funkciji nasledio Muamera Zukorlića.

Muraselu - dekret, pismeno ovlaštenje koje se daje muftijama za obavljanje muftijskih dužnosti, Dudiću je u Hajrudin džamiji uručio reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

"Srećni smo što je Dudić došao na čelo IZ u Srbiji nakon uspešnog vođstva Muamera Zukorlića. Nadamo se da je ovo nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etapa. Od prvog čoveka ne zavisi sve, ali kreiranje određenih procesa zavisi od prvog čoveka. Nadamo se da će IZ u Srbiji i muslimani u Srbiji ovim dobiti mnogo", rekao je Kavazović sinoć novinarima posle inauguracije.

Stvorena je prilika da sve podele koje postoje ostavimo iza sebe i nadam se da će, uz snažno vođstvo i svih u IZ, muslimani u Srbiji doći do tako potrebnog jedinstva, rekao je Kavazović, pozivajući Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića da doprinesu tome.

"Njihova odgovornost je velika, ali ne i presudna, o tome će odlučiti muslimani. Uzdam se u muslimane, u njihovu svest da ćemo ujediniti našu zajednicu na prostoru Srbije", rekao je Kavazović.

Po Statutu IZ u Srbiji predsednik mešihata je i glavni muftija, dok će dosadašnji predsednik Muamer Zukorlić ubuduće obavljati funkciju sandžačkog muftije.

Dudić je do imenovanja obavljao funkciju rektora Internacionalnog univerziteta, čiji je osnivač muftija Zukorlić, a na mesto predsednika mešihata IZ u Srbiji izabran je 4. januara.

U Srbiji deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis ul ulema Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.