Mej odložila glasanje o Bregzitu

Izvor: B92, 24.Feb.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej odložila glasanje o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da će glasanje o sporazumu o Bregzitu u britanskom parlamentu biti održano do 12. marta.

Glasanje će biti održano 12. marta, a ne naredne nedelje, kao što je ranije najavila.

Ona time pokušava da dobije više vremena za dogovor sa Briselom o nekim izmenama, a u okviru preostalog vremena do ;izlaska zemlje iz EU koji se opasno približava.

Konzervativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liderka je ovo izjavila po dolasku u Šarm el Šeik u Egiptu gde danas i sutra učestvuje na samitu Evropske unije i Arapske lige. Ona je ranije rekla da će do utorka da nađe rešenje za Bregzit.

Od kada su u januaru britanski poslanici odlučno odbacili sporazum o razlazu sa EU, Tereza Mej pokušava sa Briselom da dogovori novu verziju teksta koji bi mogao da dobije podršku parlamentarne većine, međutim, do sada u tome nije imala uspeha.

Ona želi da dobije "obavezujuće promene" oko bezbednosnih mera, takozvanog bekstopa, prema kome Velika Britanija treba da ostavi otvorenu granicu prema Irskoj posle Bregzita. ;

Mej je u Egiptu danas razgovarala sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom koji je podsetio da je za evropsku dvadesetsedmoricu važno da ima razjašnjenja oko toga da predlog može da dobije većinu u britanskom parlamentu pre nego što to pitanje razmatra Evropski savet.

Mej će u ponedeljak razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a britanski pregovarači će u ponedeljak da se vrate u Brisel.

"Ostvarili smo dobar napredak, imali konstruktivne razgovore sa EU i nastavićemo taj rad tako da možemo da izađemo sa sporazumom 29. marta. Izaći iz EU sa sporazumom 29. marta je i dalje ostvarljivo i na tome ću raditi", rekla je Tereza Mej.

Međutim, odlaganje glasanja o sporazumu o razlazu, koje bi moglo da se održi samo 17 dana pre Bregzita predviđenog 29. marta, odmah je izazvalo velika negodovanja među opozicijom i proevropskim poslanicima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mej odložila glasanje o Bregzit sporazumu, daje vreme pregovorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2019

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će glasanje o sporazumu o Bregzitu u britanskom parlamentu biti održano do 12. marta, a ne naredne nedelje, kao što je ranije najavila...Ona time pokušava da dobije više vremena za dogovor sa Briselom o nekim izmenama, a u okviru preostalog vremena...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tereza Mej ponovo odložila glasanje o Bregzitu

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2019

Britanska premijerka Tereza Mej ponovo je odložila glasanje o Bregzitu, najavivši danas da će se poslanici izjasniti o planu izlaska iz Evropske unije 12. marta, javio je BBC...Tereza Mej je novinarima u avionu na putu za Egipat rekla da smisleno glasanje ne može da bude organizovano sledeće nedelje...

Nastavak na Radio 021...

Mesec dana do Brrgzita, panika u Britaniji

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 08:55

Sat neumoljivo otkucava. Velika Britanija je svakim minutom bliža 29. martu - danu kada bi trebalo da prestane da bude članica Evropske unije. No, ona to i dalje jeste, te se premijerka Tereza Mej uputila u Šarm el Šeik na samit EU sa Arapskom ligom. Pred ukrcavanje u avion bacila je medijsku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.