Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev o evropskoj bezbednosti i ljubomori SAD

JAROSLAVLJ -

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da u SAD "postoji određena ljubomora" u odnosu na rusku ideju o zaključenju sporazuma o evropskoj bezbednosti, prenele su ruske novinske agencije.

"Čini mi se da je potrebno malo se izdići iznad te ljubomore i potruditi se da se istini pogleda u oči: bez stvaranja takvog sistema bezbednosti naš svet ne može normalno da živi i mi tu treba jedni drugima da pomažemo", rekao je ruski predsednik na susretu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranim i ruskim politikolozima u okviru Svetskog političkog foruma u Jaroslavlju.

Prema rečima Medvedeva, tema evropske bezbednosti stalno se razmatra sa američkim partnerima, prenela je agencija RIA "Novosti".

"Moj kolega - predsednik (SAD Barak) Obama, ne povlači se pred razmatranjem tog pitanja, ne kaže da je to štetno, da nije potrebno, naprotiv, mi se periodično vraćamo na tu temu", rekao je ruski predsednik.

U slučaju Gruzije nijedna evropska institucija nije pomogla

Medvedev je kazao i da nekoliko zemalja Evrope smatra da nema potrebe za novom arhitekturom evropske bezbednosti, jer već postoje Evropska unija i NATO, kao i OEBS i niz drugih institucija.

Za Rusiju je situacija drugačija, rekao je ruski predsednik, podsećajući na događaje iz 2008. godine, kada je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili odlučio da obnovi silom teritorijalnu celovitost zemlje, ne obraćajući se ni regionalnoj Organizaciji sporazuma za kolektivnu bezbednost, ni drugim organizacijama.

"Nijedna evropska institucija nije pomogla, upravo stoga je potrebno stvarati efikasne institucije, u koje će ulaziti i članice NATO-a i one koje nisu članice, i neke druge strukture, jer je neohpodno okupiti sve, tamo treba da budu sve države i sve društvene strukture, svi vojni savezi", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, to treba da bude teren na kom bezbednost neće biti fragmentirana i gde će se o njoj razmatrati u najrazličitijim pravcima.

Lavrov: Da "nijedna država ne može da osigurava svoju bezbednost na račun drugih"

U tom slučaju, rekao je ruski predsednik, konsultacije pri pojavi sličnih konflikata imaće uspeh.

Agencija Itar-Tass je prenela izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova TV kanalu "Rusija 24" iz Jaroslavlja, da je neophodno "otkloniti deficit bezbednosti" na evroatlantskom prostoru i da je na to usmerena inicijativa Medvedeva o izradi novog sporazuma o evropskoj bezbednosti.

Lavrov je dodao da je neophodno da se pravno obavezujućim principom o nedeljivosti bezbednosti odredi da "nijedna država ne može da osigurava svoju bezbednost na račun drugih".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.